Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 23 maj, 2017 - 05:42
  • Nils Torvalds tror att Ålands chans att få en EU-parlamentsplats ökar om man samarbetar med andra minoriteter. Arkivfoto: Ann-Christine Karlsson.

”Samarbete med minoriteter kan ge EU-parlamentsplats”

Ålands chans att få en plats i EU-parlamentet kan öka om man lyckas göra gemensam sak med Europas övriga minoriteter och självstyrande områden. Det menar europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP) som just nu besöker Åland.

- Det är ingen fråga som man löser snabbt, utan det så kallade övergångsavtalet i samband med Brexit-förhandlingarna tar kring två år och hela processen gissningsvis fem till sex år. Men jag är med och driver projektet Minority SafePack inom EU som ska tvinga kommissionen att komma med ett lagförslag som stipulerar vilka rättigheter minoriteter i Europa ska ha. Jag tror att det är via det här arbetet som Åland och andra minoriteter kan få chans att få plats i EU-parlamentet, efter de 73 lediga platserna som uppstår efter Brexit, säger Nils Torvalds.

En längre intervju med Nils Torvalds kommer i Åland idag i eftermiddag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »