Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 31 oktober, 2023 - 06:11

Samarbetar för att rädda kustfisket

Överfisket i Bottenhavet hotar det småskaliga kustfisket på både Åland och den svenska östkusten. Framför allt verkar de svenska fiskarna ha det extra svårt.  

- Fiskarna i Gävlebukten och resten av den svenska östkusten är i en svår sits och de är i en bra mycket svårare sits just nu än vad vi är, säger lagtingsledamot Simon Påvals (Lib). 

Det var i våras som Roslagsfiskarna bjöd in Ålands fiskare till Östhammar i ett nödupprop angående kustfisket i Östersjön. Under måndagen samlades de igen, i Mariehamn denna gång, för att kunna fortsätta diskutera problematiken med att kustfisket nästan håller på att försvinna. 

- Vi har gemensamma bekymmer. Svenska fiskare kanske är ännu mer pressade och mindre pålyssnade på svenska sidan än vad vi ålänningar är. Vi har trots allt en egen fiskeripolitik, säger Johan Mörn, ordförande Ålands fiskare.  

Även om visionen ska utstakas och en handlingsplan ännu inte är framtagen så verkar alla vara överens om att det ska finnas en levande skärgård med yrkesfiskare och fisk till restaurangerna.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »