Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 9 maj, 2017 - 14:03Uppdaterad: onsdag, 10 maj, 2017 - 09:34

Saltvik kritiserar landskapsandelar

Det är helt orimligt att det nya landskapsandelssystemet ska börja gälla från och med den 1 januari 2018. Det menar Saltviks kommunstyrelse som i sitt utlåtande till landskapsregeringen skriver att man inte hinner anpassa verksamheten tills dess.

Enligt beräkningar som Ålands kommunförbund gjort innebär det nya systemet att Saltvik får 900.000 euro mindre i landskapsandelar, något som enligt styrelsen skulle ge märkbara effekter på servicenivån och svårigheter att upprätthålla lagstadgad service.
Kommunstyrelsen tycker att det är orimligt att landskapsandelarna för socialvård i Saltvik blir endast 9,7 procent enligt det nya systemet, när målsättningen enligt det nya lagförslaget är att landskapsandelarna ska täcka 14 procent. Styrelsen påpekar också att tiden man haft på sig för att lämna utlåtande om lagförslaget varit för kort, och man motsätter sig - precis som Ålands kommunförbund - lagförslaget i den form det framlagts.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »