• Det är störst konkurrens om fiskarterna som fångas vid kusten, till exempel abborrarna. Säl och skarv äter lika mycket fisk som fiskarna vid kusten fångar. Arkivfoto.
Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 11:41

Säl och skarv fångar lika mycket som kustfiskarna

Människan fångar 700.000 ton fisk per år i Östersjön, sälarna äter 100.000 ton fisk och fåglarna lika mycket. De siffrorna har forskare från bland annat Stockholms universitet och Åbo Akademi kommit fram till i en gemensam studie.

Studien gjordes enligt ett pressmeddelande från Åbo Akademi för att ta reda på hur de fiskätande djuren påverkar fiskbestånden i Östersjön, mot bakgrund av den laddade debatt som förs om detta i Finland och Europa.

Kustfisket mest påverkat

När det gäller strömming, skarpsill och torsk fångar människan 650.000 ton per år, sälarna 60.000 ton och fåglarna 30.000 ton. Djurens effekt på havsfisket av dessa fiskarter är alltså inte så stor, men däremot är konkurrensen stor om abborre, gädda, gös, havsöring, lax, sik och siklöja som är de viktigaste arterna för det småskaliga kustfisket. Av dessa arter äter säl och skarv ungefär lika mycket som människan fångar.

Effekter måste beaktas

Baserat på resultaten tycker forskarna att sälarnas och fåglarnas effekter på fiskbestånden måste beaktas i fiskeriförvaltningen.
- Om fiskbestånd minskar under en acceptabel nivå, måste man överväga ett minskat uttag genom fiske, och genom säl och fågel, skriver Åbo akademi i sitt pressmeddelande.

I Åland i dag i eftermiddag hör vi mer om detta.

Fler Nyheter

1394 har förhandsröstat

1394 personer har förhandsröstat i presidentvalet vid postens förhandsröstningsställen i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö.

Geta tog fram åtgärdsplan för ekonomin

Nu har Geta tagit fram en åtgärdsplan för att balansera sin ekonomi.

Fler rum för äldre i Hammarland

Planeringen av en om- och tillbyggnad av äldreboendet Hammargården går vidare.

Jonsson beklagar regeringens förtroende

Ålands framtids Axel Jonsson intervjuas av Owe Sjöblom:
Ålands framtids Axel Jonsson tycker att landskapsregeringen inte har någon vilja att visa ödmjukhet eller be om ursäkt för att det finns en minister som inte har agerat enligt vad övriga i regeringen kräver.

Liten förändring i Hammarlandsstyret

Kommunstyrelsen i Hammarland fick en ny viceordförande när fullmäktige i går valde kommunstyrelsen för 2018-2019.

14 vill leda Lumparland

14 personer har sökt tjänsten som kommundirektör i Lumparland. Kommunstyrelsens ordförande Brage Wilhelms är glad att så många visat intresse.

Ny styrelseordförande i Föglö

Efter 20 år som ordförande i Föglös kommunstyrelse lämnar Torsten Sundblom nu över ordförandeklubban till Gun-Britt Gullbrandsson.

Elevassistenterna ökar

Skolpsykolog Johanna Welander intervjuas av Marika Kvarnström:
Enligt Ålands statistik och utredningsbyrå finns det 104 elevassistenter i grundskolan på Åland. Det är en ökning med elva assistenter från år 2014, då det fanns 93 elevassistenter i landskapet. Och en ökning med 20 anställda från år 2011.

Stor uppslutning för Kökarbutik

Tf kommundirektör Johan Rothberg intervjuas av Axel Eriksson
Ett 80-tal kökarbor samlades i går kväll till ett möte för att diskutera möjligheterna att driva en butik i kommunen.