• Det är störst konkurrens om fiskarterna som fångas vid kusten, till exempel abborrarna. Säl och skarv äter lika mycket fisk som fiskarna vid kusten fångar. Arkivfoto.
Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 11:41

Säl och skarv fångar lika mycket som kustfiskarna

Människan fångar 700.000 ton fisk per år i Östersjön, sälarna äter 100.000 ton fisk och fåglarna lika mycket. De siffrorna har forskare från bland annat Stockholms universitet och Åbo Akademi kommit fram till i en gemensam studie.

Studien gjordes enligt ett pressmeddelande från Åbo Akademi för att ta reda på hur de fiskätande djuren påverkar fiskbestånden i Östersjön, mot bakgrund av den laddade debatt som förs om detta i Finland och Europa.

Kustfisket mest påverkat

När det gäller strömming, skarpsill och torsk fångar människan 650.000 ton per år, sälarna 60.000 ton och fåglarna 30.000 ton. Djurens effekt på havsfisket av dessa fiskarter är alltså inte så stor, men däremot är konkurrensen stor om abborre, gädda, gös, havsöring, lax, sik och siklöja som är de viktigaste arterna för det småskaliga kustfisket. Av dessa arter äter säl och skarv ungefär lika mycket som människan fångar.

Effekter måste beaktas

Baserat på resultaten tycker forskarna att sälarnas och fåglarnas effekter på fiskbestånden måste beaktas i fiskeriförvaltningen.
- Om fiskbestånd minskar under en acceptabel nivå, måste man överväga ett minskat uttag genom fiske, och genom säl och fågel, skriver Åbo akademi i sitt pressmeddelande.

I Åland i dag i eftermiddag hör vi mer om detta.

Fler Nyheter

Ålandsvägens ombyggnad inleds nästa vecka

Den andra etappen av Ålandsvägens ombyggnad inleds den 24:e januari och beräknas vara slutförd den 22:a november. Idag undertecknades entreprenadavtalet.

333 har röstat

333 personer förhandsröstade i presidentvalet när förhandsröstningen drog i gång på postkontoren i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö i dag.

Polisens avgångsålder klubbad

Lagtinget beslöt slutgiltigt i dag att polisernas pensions- och avgångsålder höjs. Med rösterna 16-13 vann förslaget från landskapsregeringen.

Rosella fräschas upp

Flera nyheter är på gång på Viking Lines m/s Rosella som just nu ligger på dock i Tallinn.

Ömsen ångrar sig om markköp

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag tackar nej till att köpa den mark på Lotsberget som man hade tänkt bygga bostadshus på.

Haatainen vill tidigarelägga språkundervisning

Tuula Haatainen intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
- Finland måste även i fortsättningen garantera Ålands demilitarisering och det är mycket bra att Finland har fredsöarna Åland. Det menar socialdemokraternas presidentkandidat Tuula Haatainen.

Odins turlista ändras i dag

Tekniska problem drabbade m/s Odin i förmiddags och det påverkar turlistan.

Välbesökta invånarmöten i Sund och Finström

Invånarmötena om kommunsammanslagning av Finström, Geta och Sund var relativt välbesökta då de hölls i Sund och Finström i går.

Poliserna träffade LR

I dag har landskapsregeringen och poliserna träffats för att diskutera pensionsfrågan.