Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 november, 2018 - 16:57Uppdaterad: torsdag, 8 november, 2018 - 17:31
  • Veronica Thörnroos vill ha bättre ekonomiska analyser av en kommunreform. Arkivfoto: Malin Lundberg

Saknar ekonomisk analys av kommunreform

- I lagförslaget som vi hade att ta ställning till finns inte en enda ekonomisk analys av en kommunreform. Det sade centerns Veronica Thörnroos i lagtinget i dag då hon presenterade en reservation till finans- och näringsutskottets utlåtande till lag-och kulturutskottets betänkande. Hon menade att det bara framkommer att det medför inbesparingar genom lägre skatter och utveckling av barn- och äldreomsorgen, sociala sektorn och grundskolan.

-Däremot finns det ett traktorsläp av utredningar som visar att inbesparingar kan göras inom skolväsendet och socialomsorgen. Men inte hur och när vi kommer att få lägre skatter.

Petri Carlsson (M), ordförande för finans- och näringsutskottet, menade att Thörnroos slirade på sanningen.

-Det finns visst analyser i förslaget, men man måste läsa allt i bilagorna, sade Carlsson.

Göte Winé (s) framförde att det är de nya kommunerna som ska välja vilken servicenivå de vill ligga på och vilken skatteprocent det ska bli.

-Inte kommer landskapsregeringen att bestämma de sakerna, sade Göte Winé.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »