Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 14 januari, 2019 - 09:58Uppdaterad: måndag, 14 januari, 2019 - 10:00
  • Det är bra att ha upplaget vid en mindre väg. Illustration: Trafikverket Sverige.
  • Upplag får inte placeras på de rödmarkerade avsnitten. Illustration: Trafikverket Sverige.
  • Riskera inte att virket rasar ut på vägen. Illustration: Trafikverket Sverige.
  • Trafiksäkert upplagd välta. Illustration: Trafikverket Sverige.
  • Utformning av en sluttande välta. Illustration: Trafikverket Sverige.

Så ska virkesupplag placeras

Nu har landskapsregeringen sammanställt instruktioner och rekommendationer gällande virkeslagring längs de åländska vägarna.

Om möjlighet finns bör upplaget placeras så att lastning och lossning kan ske från en mindre trafikerad väg, men måste man placera virket vid den allmänna vägen så ska man undvika korsningar, kurvor och backkrön. Är det en 90-väg måste avståndet vara 190 meter, på 70-väg gäller 130 meter och på 50-väg 80 meter. Avståndet till vägrenen ska vara minst sju meter om det är en 90-väg och minst tre meter om det är en 70-väg.

Vägtrummor, diken, busshållplatser och parkeringsfickor ska hållas fria, och traven ska placeras så att virket inte riskerar att rasa in på vägen och virket ska läggas upp med stockändorna mot vägen.

Normalt måste man betala och det krävs tillstånd för virkeslagring vid landskapets vägar, men nu tar man bort avgiften och det räcker med att man anmäler lagringen. Det gör man HÄR.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »