Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 10 juli, 2024 - 06:04Uppdaterad: onsdag, 10 juli, 2024 - 06:35
  • Genrebild. Foto: Tomas Tornefjell.

Så ska du tänka kring ditt första sommarjobb 

På ditt sommarjobb är det viktigt att komma ihåg att du har samma rättigheter som de andra anställda på arbetsplatsen, det säger Natalie Eklund på Regionsförvaltningsverket.  

– Sommarjobbare har samma rättigheter som andra anställda att bli behandlad rättvist på arbetsplatsen. Nämnvärda rättigheter är också arbetsavtalet, jag råder alla sommarjobbare att ingå de avtalen i skriftlig form. Det är till fördel för både arbetstagare och arbetsgivare. 

Natalie Eklund tipsar även om att arbetstagare alltid har rätt till att ta hem sitt arbetsavtal för att läsa igenom på egen hand. Och om det skulle uppstå frågor säger hon att man ska ta upp det med arbetsgivaren.  

– Jag kan nog tänka mig att det är även arbetsgivarens fördel att en arbetstagare vill vara insatt i vad arbetsavtalet innebär. Eller om det är något arbetstagaren inte förstår. När du ändå sätter ditt namn på är det bättre att före du skriver under har ni gått igenom med en öppen dialog om arbetsavtalets innehåll, säger hon.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »