Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 28 januari, 2021 - 13:22Uppdaterad: torsdag, 28 januari, 2021 - 17:56

Så hanterades Brändös coronautbrott

Den 22 december konstaterades de första fallen av covid-19 i Brändö kommun. En dryg månad senare är Brändöborna friskförklarade från covid-19. 

Tora Woivalin, klinikchef på Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS), berättar att ÅHS snabbt kunde isolera personer som hade symtom och på så sätt fick de kontroll på smittspridningen.

- Det var många fall plötsligt men vår provtagning fungerade snabbt så att vi kunde isolera de som hade symtom. Vi gjorde tester på arbetsplatsen som det rörde sig om och kunde isolera. Det här gick på några dagar som gjorde att de inte kunde sprida smittan vidare till andra utövare, säger Tora Woivalin.
 

Smittkedjan på Brändö har slocknat men den har lämnat spår efter sig, av både lärdomar och utveckling. Tora Woivalin menar att de hade kunnat göra tester ännu snabbare och på så sätt isolera dem även om situationen var under kontroll ganska omgående.
Men det finns lärdomar att dra från denna smittspridningen medger hon och pratar om asymtomatisk smitta.

- Vi har lärt oss att på ett ställe där det finns många sjuka, finns det också flera bärare och kan sprida smittan vidare. Det vi gjorde bra var att testa hela arbetsplatsen, säger Tora Woivalin.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »