Rymdfysikern: Meteoren behöver inte ha varit större än en mjölktetra

Åländska rymdfysikern Daniel Kastinen rekommenderar alla att rapportera tisdagskvällens meteorobservationer.
Stjärnfall, små meteorer, är vanliga. Ljusstarka meteorer, så kallade bolider, är betydligt ovanligare. Meteoriter som slår ner på jordens yta är väldigt sällsynta.
Det förklarar rymdfysikern Daniel Kastinen som tagit del av observationer och bildmaterial från den meteor som syntes över Åland på tisdagskvällen. Han säger att storleken är svår att bedöma, men att meteoren inte behöver ha varit större än en mjölktetra. Att den lyste upp himlen och åstadkom en stor smäll beror på att meteorer rör sig väldigt snabbt, upp till 70 kilometer i sekunden.
Kastinens forskning har främst fokuserat på mikroskopiska meteorer, som brinner snabbt men sliter på satelliter. Men han har också intresserat sig för deras mer storvuxna syskon.
– Vår observationskapacitet har ökat de senaste åren. Nästan alla gigantiska asteroider som hade kunnat träffa jorden vet vi om. De mindre, de som inte utrotar dinosaurier utan exploderar i atmosfären och skadar folk då fönster går sönder, har vi sämre koll på.
Enligt Kastinen är meteorer som tisdagskvällens värdefulla just för att de kan ge oss ny kunskap och hjälpa oss att förstå de större och skadligare.
Han föreslår att observationer och bildmaterial rapporteras på Astronomiska föreningen Ursas tjänst Himlakollen.
– Vi som gör analyser kan sen försöka klura ut vad som hände.