Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 19 oktober, 2020 - 16:40
  • Landskapsläkare Knut Lönnroth. Arkivfoto.

Risker med att testa symtomfria personer

Inga nya coronafall har upptäckts på Åland sedan förra veckan och om två dagar är tiden för de 50 som sattes i karantän över.

-Då kanske vi kan blåsa faran över för denna gång och just dessa personer, säger landskapsläkare Knut Lönnroth. Rekordmånga har den senaste tiden också testats för covid-19 på Åland.

Många har frågat varför Åland inte testar inresande vid flygfält och hamnar, trots att THL har rekommenderat det.

-Testet ger bara en ögonblicksbild och är ingen garanti för smittfrihet och man skulle behöva testa 2.000 personer för att hitta ett fall. Det säger något om de resurser som skulle krävas, säger Knut Lönnroth.

Ett positivt test kan betyda att man faktiskt är smittad men det kan också betyda att man inte är smittsam utan att man tidigare varit sjuk och tillfrisknat eller att testet inte är specifikt nog.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »