Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 13 juni, 2024 - 13:36Uppdaterad: torsdag, 13 juni, 2024 - 14:47

Risken för omfattande algblomningar är stor

Risken för omfattande algblomningar i de öppna havsområdena nära Finland och Åland är fortfarande hög på samma sätt som under tidigare år, eftersom näringssituationen i havsvattnet till stor del är oförändrat, det skriver Finlands miljöcentral på sin hemsida. 

Risken är stor för att bälten av cyanobakterier bildas i sommar i norra delen av Östersjöns huvudbassäng, i Finska viken, i Skärgårdshavet och i en stor del av Bottenhavet. Omfattningen av ytansamling av cyanobakterier påverkas av sommarens värme- och vindförhållanden. 

Finlands miljöcentral informerar i sommar om det allmänna algläget varje vecka 20 juni till 8 augusti. Uppföljningen av algläget fortsätter ända till slutet av september. 

Cyanobakterierna kan bilda olika gifter och bland annat ämnen som irriterar huden eller ögonen. Man ska alltid vara försiktig med rikliga blomningar av cyanobakterier. Kommunerna och städerna följer med algläget på badstränderna. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »