Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 2 september, 2024 - 06:00Uppdaterad: måndag, 2 september, 2024 - 09:43

Riskanalytiker: ”När det blir stora krig i omvärlden vill olika aktörer till Åland”

Just nu är de militära hoten mot Åland små, säger riskanalytikern Johan Wiktorin. Men läget kan förändras – och också förvärras – på bara några år. 

Hybridkrigföring, cyberattacker och propaganda påverkar redan i dag Ålands säkerhetssituation. Och om kriget i Ukraina tar slut och Ryssland får möjlighet att samla kraft kan de militära hoten mot Åland förvärras. Historiskt sett har Åland varit ett område många velat kontrollera under oroliga tider. 

Så här resonerar Johan Wiktorin, ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademin och vd för ett bolag som jobbar med riskanalys och informationssäkerhet. Han besökte Åland under fredagen för att hålla ett föredrag på Ålands Lyceum. 

I motsats till en del andra kommentatorer med militär bakgrund ifrågasätter Wiktorin inte demilitariseringen. Däremot konstaterar han att Ålands status inte bara regleras av multilaterala linjedragningar, utan också av bilaterala överenskommelser mellan Ryssland och Finland.  

– I det multilaterala formatet blockerar Ryssland andra från att vara på Åland, men i det bilaterala öppnar man upp för att sätta sig själv först på Åland. Det ställer till med problem för alla andra och gör att alla har nån plan för att komma till Åland. 

Ett besvärligt scenario vore om Ryssland skulle välja att utmana Nato på något glesbefolkat område upp i norr.  

– Så fort Finland blir inblandat är Åland en svag punkt.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »