• Lantråd Katrin Sjögren. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.
  • Centerns Veronica Thörnroos. Arkivfoto: ÅRTV.
Lyssna på intervjun med lantråd Katrin Sjögren (lib):
Lyssna på intervjun med oppositionsledaren Veronica Thörnroos (c):
Lyssna på intervjun med oppositionsledaren Veronica Thörnroos (längre inslag från Åland idag)
Lyssna på intervjun med lantråd Katrin Sjögren (längre inslag från Åland idag)
Publicerad: fredag, 18 oktober, 2019 - 11:08, uppdaterad: fredag, 18 oktober, 2019 - 17:20

Ris och ros till avgående landskapsregering

Uppgraderingen av socialvårdslagarna där bland annat äldrelagen och uppföljningen av de ekonomiskt utsatta och sociala tryggheten finns och att det har kommit en ny barnomsorgs- och grundskolelag är några av de positiva saker som nuvarande LR lyckats med.

Det tycker både lantrådet Katrin Sjögren och största oppositionspartiets ordförande Veronica Thörnroos när de sammanfattar den avgående landskapsregeringens arbete.

När det gäller vad som är mindre positivt med landskapsregeringens arbete skiljer sig åsikterna åt rätt så rejält. Sjögren beklagar att frågan om näringsrätt och jordförvärvsregler inte har kommit upp på bordet. Sen är hon också lite självkritisk i arbetet med kommunstrukturreformen och menar att man bland annat borde ha kommunicerat på ett annat sätt.

Veronica Thörnroos har en lång lista på vad hon tycker att landskapsregeringen borde ha gjort annorlunda, men hon lyfter fram att hon anser att landskapsregeringens arbete med kommunreformen och landskapsandelar gjort att diskussionsklimatet med kommunerna är ytterst dålig. Ytterligare pekar hon på självstyrelselagsreformens magplask, kortruttsarbetet och missen med e-röstningen.

Fler Nyheter

“Liberalerna var inte önskvärda i regeringsförhandlingarna”

Katrin Sjögren:
Varken Camilla Gunell (S) eller Katrin Sjögren (L) är förvånade över den regeringsbas som idag presenterades.

Sandberg: "Vinnarnas regering"

Siv Sandberg:
Vinnarnas regering och en regering som vänder högerut. Så kan den nya regeringsbasen som presenterades i dag sammanfattas enligt Siv Sandberg, statsvetare och forskare vid Åbo Akademi.

Inkommande post väntas bli försenad

Eivor Granberg:
Betydande förseningar i postgången väntas även drabba ålänningarna, med anledning av den strejk som i dag inleds i riket inom den finländska posten, Posti.

Nominera till Årets senior

Äldrerådet i Mariehamn har sedan 2011 delat ut utmärkelsen Årets senior och den som premieras får dela ut en summa på 200 euro till en ideell förening som Årets senior anser gör ett gott arbete för våra medmänniskor.

Pensionärer, flyktingar och gasbilar i ÅD-motioner

Stephan Toivonen kommenterar regeringsbasen:
Ett skattefritt pensionsarvode på 100 euro till alla som lyfter folkpension, sjukpension eller som av olika orsaker inte längre erhåller inkomstrelaterad ersättning. Detta istället för den summa på 1,8 miljoner för avdrag på löne-och pensionsinkomster som finns i den avgående landskapsregeringens budgetförslag för år 2020.

"Bergstrukturen är närmast att jämföras med en frusen tvättsvamp"

Förhållandena i bergstrukturen i farleden utanför Degerby på Föglö är "närmast att jämföras med en frusen tvättsvamp". Det skriver Bengt Eriksson , projektledare på Byggab som tilldelats uppdraget att bygga en bro mellan Gripö och Deberby, i en insändare i dagens lokaltidningar.

Sju nya i lagtinget efter regeringsbildningen

Moderat samlings två ministerposter i den nya landskapsregeringen innebär att de avgående ministrarna Wille Valve och Mika Nordberg tar plats i lagtinget. Sammanlagt sju nya lagtingsledamöter tar plats i lagtinget.

C, ObS, MSÅ och HI i regering

C, ObS, MSÅ och HI i regering:
Dessa fyra partier ingår i regeringen: Centern, Obunden samling, Moderat samling Åland och Hållbart initiativ. Ålands Framtid stöder regeringen, men får ingen ministerpost.

Regeringsbasen presenteras idag

Idag klockan 12.00 presenteras regeringsbasen av regeringssonderaren Veronica Thörnroos (C). Ålands Radio direktsänder presskonferensen från start.