Publicerad: tisdag, 3 december, 2019 - 13:31Uppdaterad: tisdag, 3 december, 2019 - 15:29

Rinne: "Alla utom Centern har förtroende för mig"

-Frågan handlar inte om vem, utan på vilket sätt och åt vilket håll vi för framåt landet. Det här sade avgående statsminister Antti Rinne i en presskonferens nu på eftermiddagen. Han sade att alla regeringspartier hade förtroende för honom utom centern.

-När jag fick svar om varför de inte har förtroende för mig i dag fattade jag ett beslut om att avgå. Men motiveringen till att man inte har förtroende för mig har varit väldigt allmänt formulerad, sade Antti Rinne.

Presidenten har beviljat Rinnes och regeringens avskedsansökan och denna regering fungerar som expeditionsministär fram till att det finns en ny regering.

-Jag är stolt över vårt regeringsprogram som vi redan hunnit börja förverkliga, det tar fasta på vanliga människors vardag och på klimatförändringarna, sade Antti Rinne.

Antti Rinne sade också att eftersom det uttryckligen var misstroende mot honom som statsminister som riskerade regeringsbasen och regeringsprogrammet valde han att begära regeringens avsked. Nu är det troliga att SDP som största parti får i uppdrag att bilda en ny regering och Antti Rinne tror att slutresultatet blir att regeringsbasen blir den samma och att den nya regeringen kan arbeta vidare med det godkända regeringsprogrammet.

Antti Rinne vill inte svara på in det är trafik- och kommunikationsminister Sanna Marin eller riksdagsledamoten Antti Lindtman som efterträder honom som statsminister.
-Vi har många kompetenta personer inom partiet.

Antti Rinne fortsätter som partiordförande för SDP åtminstone till partistämman i juni. Han fortsätter också som riksdagsledamot och lovar att fungera som stöd för den nya statsministern. På frågan om det är kanslosamt att lämna in avskedsansökan svarade han:

-Jag är förkyld, det är därför jag låter så här. Det var inget känslosamt med det här beslutet.