Nyhetsnotisen i ljudform:
Publicerad: tisdag, 3 december, 2019 - 13:31, uppdaterad: tisdag, 3 december, 2019 - 15:29

Rinne: "Alla utom Centern har förtroende för mig"

-Frågan handlar inte om vem, utan på vilket sätt och åt vilket håll vi för framåt landet. Det här sade avgående statsminister Antti Rinne i en presskonferens nu på eftermiddagen. Han sade att alla regeringspartier hade förtroende för honom utom centern.

-När jag fick svar om varför de inte har förtroende för mig i dag fattade jag ett beslut om att avgå. Men motiveringen till att man inte har förtroende för mig har varit väldigt allmänt formulerad, sade Antti Rinne.

Presidenten har beviljat Rinnes och regeringens avskedsansökan och denna regering fungerar som expeditionsministär fram till att det finns en ny regering.

-Jag är stolt över vårt regeringsprogram som vi redan hunnit börja förverkliga, det tar fasta på vanliga människors vardag och på klimatförändringarna, sade Antti Rinne.

Antti Rinne sade också att eftersom det uttryckligen var misstroende mot honom som statsminister som riskerade regeringsbasen och regeringsprogrammet valde han att begära regeringens avsked. Nu är det troliga att SDP som största parti får i uppdrag att bilda en ny regering och Antti Rinne tror att slutresultatet blir att regeringsbasen blir den samma och att den nya regeringen kan arbeta vidare med det godkända regeringsprogrammet.

Antti Rinne vill inte svara på in det är trafik- och kommunikationsminister Sanna Marin eller riksdagsledamoten Antti Lindtman som efterträder honom som statsminister.
-Vi har många kompetenta personer inom partiet.

Antti Rinne fortsätter som partiordförande för SDP åtminstone till partistämman i juni. Han fortsätter också som riksdagsledamot och lovar att fungera som stöd för den nya statsministern. På frågan om det är kanslosamt att lämna in avskedsansökan svarade han:

-Jag är förkyld, det är därför jag låter så här. Det var inget känslosamt med det här beslutet.

Fler Nyheter

Lantrådet kritiseras för öppningsanförande

Veronica Thörnroos (C) höll i går sitt första anförande i lagtinget som lantråd. Hon svarade på den kritik som framfördes av oppositionens Camilla Gunell (S) om att relationen mellan Centern och FS-links inte förefaller vara objektiv.

Tuffare hållbarhetskrav på bankerna

Tillsammans med cirka 200 andra banker, bland annat OP-Gruppen och Nordea, har Ålandsbanken undertecknat FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet. Principerna ställer bland annat krav på att bankerna öppet måste redovisa sin negativa klimatpåverkan samt sätta tydliga och mätbara hållbarhetsmål.

Svårt att föra in växter och frukt

Om du reser till eller från ett land utanför EU får du inte ta med dig några växter, varken ätbara eller andra, utan ett sundhetscertifikat. Det här enligt ny växtskyddslagstiftning som träder i kraft på lördag.

Man dömd för misshandel

Nyhetsnotisen i ljudform:
Tingsrätten har dömt en man till 20 dagar fängelse för att ha misshandlat en annan man i juli under Rockoff-veckan 2018.

Gunell ifrågasatte Centerns objektivitet i tunnelprojekt

Jörgen Pettersson (C) och Camilla Gunell (S):
Hurdan relation har Centern och regeringsblocket till tunnelprojektören FS-links eftersom FS-links är de enda som hörts i finans- och näringsutskottet angående kortrutten undrade Camilla Gunell (S) i dag när lagtinget diskuterade utskottets utlåtande över budgetförslaget för 2020.

20.000 till Kastelholmssamtalen

Nyhetsnotisen i ljudform:
Kastelholmssamtalen som hålls i mars har fått 20.000 euro. Pengarna går till Ålands fredsinstitut som står bakom arrangemanget.

Villkorligt fängelse för bedrägeri

Nyhetsnotisen i ljudform:
Villkorligt fängelse i 3 månader för bedrägeri. Det blev domen under dagens rättegång där en man stod åtalad för grovt bedrägeri under 2014.

Avtal gällande räddningsväsendet sägs upp av staden

Jessy Eckerman, infrastrukturnämndens ordförande
Avtalen mellan Mariehamns stad och Jomala kommun sägs upp gällande brand- och räddningsväsendet. Det beslutades efter infrastrukturnämndens möte igår kväll.

Marknadsdomstolen ger fastighetsverket rätt om geriatriska

Stefan Rumander:
Marknadsdomstolen ger Landskapets fastighetsverk rätt i tvisten med Donalds Arkitekter Ab om geriatriska klinikens utbyggnad.