Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 januari, 2022 - 14:06Uppdaterad: torsdag, 20 januari, 2022 - 17:25
  • M/s Gabriella ska vara tillbaka i trafik den 18 februari. Arkivbild.

"En riktig blackout hade varit enklare att utreda"

Det tekniska fel som fick Viking Lines m/s Gabriella att stöta i kajen i Helsingfors förra veckan var ingen riktig blackout, utan ett så kallat spänningsbortfall i elnätet, enligt rederiets tekniska chef Ulf Hagström.

- Vi håller fortfarande på att analysera varför det hände. Vi har gjort de preliminära utredningarna och kommer nu att sätta ett externt företag på att se objektivt på det. Vi vet på ett ungefär men jag vill inte uttala mig innan vi har ett bättre underlag, säger han.
I morgon, fredag, kommer även specialister från ett av de företag som tillverkat utrustningen ombord för att se över systemen, och under nästa vecka räknar han med att ha en tydligare uppfattning om vad som hände.
Den här sortens incident är mycket ovanlig, och nu behöver man analysera en mängd parametrar för att se om en liknande incident kan undvikas i framtiden, säger Ulf Hagström.
- Vi samlar in en hel del data från systemen, bland annat från färddatorer, och på ett sätt hade det varit enklare att analysera hur det gått till om vi hade haft en riktig blackout eftersom det är så systemen är uppbyggda, säger han.
För tillfället pågår reparationerna av ståldelarna i Gabriellas för, som skrynklades till i kollisionen med Skatuddskajen.
- Som det ser ut håller tidsplanen, och vi kan vara tillbaka i trafik den 18 februari, säger Ulf Hagström.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »