Publicerad: måndag, 30 mars, 2020 - 21:58Uppdaterad: tisdag, 31 mars, 2020 - 10:14
  • Statsminister Sanna Marin: Foto: Pressbild

Riksregeringen stoppar passagerartrafik, håller skolor stängda

Under riksregeringens presskonferens under måndagens kväll meddelades det att Finland stoppar så gott som all passagerartrafik till sjöss.

Utöver detta ämnar man kraftigt begränsa passagerartrafiken över gränserna i norr och väst. Godstrafiken ska däremot få fortsätta som vanligt.

Gällande provtagning säger statsminister Sanna Marin (S) att all vårdpersonal som tror sig kunna ha smittats eller har minsta misstanke om sjukdom ska testa sig. Provtagningen ska även i övrigt utökas.

Undervisningsminister Li Andersson (VF) säger att skolorna fortsatt förblir stängda åtminstone till den 13 maj. I det fall att eleverna inte kan komma till sina skolor i vår förbereder man en annan form av bedömning och examinering. På en fråga om skolorna kan komma att börja tidigare i höst svarar Andersson att det blir upp till respektive skolor och kommuner att avgöra, och att de berörda pedagogerna måste vara involverade i ett sådant beslut.

Enligt finansminister Katri Kulmuni (C) tyder statistiken på att åtgärderna för att begränsa smittans spridning har haft effekt. Om den effekt åtgärderna haft på ekonomin säger hon att antalet permitterade i nuläget uppgår till minst 280 000, och att ett tusental ansökningar om stöd till större och mindre företag redan beviljats. Regeringen kommer under nästa vecka sammanträda om budgetramarna, och då kommer även kommunekonomin att behandlas.