Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 27 september, 2018 - 15:16
  • En åländsk EU-plats diskuteras i riksdagen i dag. Pressbild: Riksdagen.

Riksdagen diskuterar åländsk EU-plats

I dag diskuterar riksdagen lagtingets initiativ om att ändra vallagen så att en av Finlands europaparlamentariker i valet nästa vår skulle väljas från Åland genom att Åland skulle utgöra en egen valkrets.

Riksdagsledamot Mats Löfström har gjort en snarlik lagmotion. Det handlar om att Finland efter Brexit får en extra plats i parlamentet.

-Finland har i praktiken två parlament, riksdagen och Ålands lagting, som gett ifrån sig makt till Bryssel. Åland har dock inte kompenserats på samma sätt som övriga landet med egen direkt representation i Europaparlamentet. Då Finland nu får en extra plats genom Brexit finns en unik chans att ordna saken. En åländsk plats är konstitutionellt motiverad, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »