Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 9 juli, 2024 - 13:48Uppdaterad: tisdag, 9 juli, 2024 - 13:52
  • Avvisningslagen kan, om den träder i kraft, användas för att stoppa migranter vid gränsen. Arkivfoto.

Riksdagen behandlar avvisningslagen – professor i filosofi fruktar följder för Ålands särställning

Den omdiskuterade avvisningslagen lär få sitt avgörande i Finlands riksdag under denna vecka. Ett lagförslag som Thomas Wallgren (SDP) menar att ålänningarna borde oroas över.  

Lagen skulle bland annat betyda att Finland tillfälligt kan stoppa migranter vid gränsen utan att behandla deras asylansökningar. En lag som förespråkare anser behövs vid händelse av hybridhot, men förslaget har kritiserats kraftigt. En av kritikerna är sommarålänningen Thomas Wallgren. Han är professor i filosofi och ledamot i Helsingfors fullmäktige för SDP. 

Han beskriver lagen som extrem och menar att den omöjligt borde godkännas med hänvisning till grundlagen och folkrättens skydd av mänskliga rättigheter. Han fruktar att en framtida riksdag kan hänvisa till avvisningslagen den dag då man vill urholka Ålands särställning. Samtidigt ger lagen en signal om att Finland ignorerar internationella avtal, vilket gör det lättare för andra länder att strunta i de avtal som tryggar självstyrelsen.  

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström håller inte alls med. Några risker för Åland har inte heller upptäckts i den omfattande granskningen av lagförslaget.  

– Jag är överraskad över att man påstår den saken och det är inte bra om man sprider osäkerhet och oro i onödan. Det finns många situationer där man behöver oron på riktigt, men det här är inte en sådan situation, säger Mats Löfström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »