Publicerad: onsdag, 1 april, 2020 - 13:30Uppdaterad: onsdag, 1 april, 2020 - 15:06
  • THL ska i samarbete med universiteten inleda antikroppsprover för att se vilka som haft coronaviruset men inte utvecklat symptom. Foto: Malin Henriksson, ÅRTV

Riket planerar att fördubbla tester

Antalet coronatest ska fördubblas och man ser på möjligheten att få hjälp med analyserna utomlands.

Det framkom när riksregeringen hade presskonferens i dag. I Finland finns nu sammanlagt 1.446 bekräftade fall av covid-19. Det är ingen brist på vare sig utrustning eller personal i dagsläget, men man undersöker hur man ska trygga den fortsatta tillgången på skyddsutrustning och tester.

-Vi vill fördubbla eller tredubbla antalet tester, sade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).

Institutet för hälsa och välfärd, THL, ska i samarbete med universiteten inleda antikroppstester för att se vilka som haft coronaviruset, men inga symtom, berättade THL:s direktör Mika Salminen. Han konstaterade också att epidemins utveckling har minskat som en följd av de begränsningar som staten infört.

Statsminister Sanna Marin (SDP) sade också att man bildat en grupp som ska se hur landet klarar sig ekonomiskt och socialt efter coronasituationen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »