Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 8 april, 2020 - 10:58Uppdaterad: onsdag, 8 april, 2020 - 15:39
  • Ålandsminister Anna-Maja Henriksson. Bild: Statsrådet

"Riket behöver bära sitt ansvar"

Leder riksregeringens karantänsregler till merkostnader för den åländska sjukvården så behöver riket bära sitt ansvar.

Det säger Ålandsminister Anna-Maja Henriksson till Ålands Radio.

-Det är på basen av rikets beslut som det i så fall kommer tilläggskostnader, så det är min bedömning av det, men explicit har vi inte diskuterat den frågan men jag utgår från att det ska vara så, säger hon.

Landskapsregeringen menar att risken för att sjukvårdspersonal från Sverige bär med sig coronasmitta till Åland inte är signifikant högre än att personal från riket gör detsamma. Anna-Maja Henriksson säger att hon personligen gjorde samma bedömning som landskapsregeringen och att hon därför ställde den frågan till Institutet för hälsa och välfärds representanter.

-Det besked regeringen fick då var att smittorisken bedöms vara högre.

Hon säger vidare att hon har förståelse för att man på Åland tycker att regeringens beslut är besvärligt och att man skulle ha velat lösa det på ett annat sätt.

Hör en längre intervju med Anna-Maja Henriksson i Åland Idag klockan 15.00.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »