Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 19 augusti, 2024 - 10:01Uppdaterad: måndag, 19 augusti, 2024 - 12:51
  • Allt gick rätt till när Kristoffer Lunderg fick arrendera Haga kungsgård. Arkivbild.

Revisionsbolag: Arrenden för Haga och Grelsby var korrekta

Allt gick rätt till när landskapet beslutade att Kristoffer Lundberg fick arrendera kungsgårdarna i Haga och Grelsby, det har en extern revision kommit fram till. 

Hanteringen har ifrågasatts och därför beställde landskapet en extern revision för att klargöra om allt gått rätt till och om det eventuellt förekommit jäv. 

Haga kungsgård och åker-och betesmark tillhörande Grelsby kungsgård bjöds ut 2011. Kristoffer Lundberg och hans olika företag beslutades få arrendera hela eller delar av det som bjöds ut. 

2016 överfördes avtalen till Fastighetsverket där Stefan Rumander är vd och han var då även styrelseordförande för ÅCA. Revisionsrapporten sammanfattar i sin granskning att inga väsentliga fördelar har givits till Kristoffer Lundberg och att jäv inte har förekommit.  

– Det är bra att nu få det bekräftat att landskapets avtal är marknadsmässiga och hanterade på ett korrekt sätt. Det är bra för landskapet, Fastighetsverket och för den berörda företagaren att detta kan konstateras, säger finansminister Mats Perämaa i ett pressmeddelande från landskapsregeringen. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »