Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 29 januari, 2021 - 09:31Uppdaterad: fredag, 29 januari, 2021 - 17:30
  • Rekommendationen om ansiktsskydd i allmänna utrymmen är kvar. Arkivbild.

Restriktioner kvar trots bra smittoläge

Trots att smittoläget ser rätt så bra ut på Åland just nu väljer landskapsregeringen att behålla restriktionerna som varit gällande de senaste veckorna.

Landskapsregeringen gjorde en revidering av handlingsplanen för hanteringen av covid-19 och numera gäller bland annat att allmänna sammankomster begränsas till maximalt 20 personer under accelerationsfasen. Men det går att samlas 50 personer om säkerheten kan garanteras enligt Institutet för hälsa och välfärds rekommendationer. Om Åland hamnar i spridningsfasen igen, den högre riskzonen, gäller begränsningen maximalt tio personer vid sammankomster.

Rekommendationen om distansarbete ändras till att gälla redan i utgångsnivån och rekommendationen om ansiktsmask på allmänna platser inomhus fortsätter.

Åland befinner sig i accelerationsfasen sedan den 11 januari, men läget i närområden gör att det finns risk för en ny snabb förändring och därför vill inte landskapsregeringen lätta på restriktionerna i det här läget.
- Orsaken till att vi har skrivit mindre restriktioner handlar främst om de nya virusvarianter som är mer smittsamma än den som har varit tidigare. Därför vill vi vara försiktiga och inte riskera en snabb ökning igen, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »