Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 6 maj, 2020 - 20:38Uppdaterad: torsdag, 7 maj, 2020 - 09:29
  • Åländska restauranger får ta del av riksregeringens nya stödpaket.

Restauranger får miljonstöd

Restaurangbranschen får cirka 123 miljoner euro i stödpaket.

Det meddelade riksregeringen på en presskonferens på onsdagskvällen.
Branschen har drabbats hårt av nedstängningskravet som var ett led för att förhindra smittspridningen av coronaviruset. Nu får branschen ett tudelat stöd, rapporterar bland annat Svenska Yle.
Företag kan ansöka om ett stöd på 1.000 euro per återanställd för maximalt 800 anställda per företag. Det andra stödet, värt cirka 83 miljoner euro, är för fasta kostnader under restriktionstiden som fås på basen av uppgifter som lämnats till skatteförvaltningen. 
- Jag är glad att detta stöd nu kommer i praktiken, då det är efterlängtat och viktigt, och framförallt att det också gäller på Åland. Det är något som varit viktigt för mig och som jag arbetat aktivt för, säger Mats Löfström, Ålands riksdagsledamot i ett pressmeddelande. 

Han beskriver stödet som ”exceptionellt” och att inget liknande stöd någonsin har gjorts, men att beslutet att genom en förordning stänga ner en bransch också var en ”exceptionell åtgärd”.

Regeringen ska senast på fredag lämna det formella lagförslaget till riksdagen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »