• Minister Wille Valve räknar med att Åland kan följa riket när det gäller alkohollagstiftningen. Arkivfoto: Nina Smeds
Publicerad: fredag, 9 november, 2018 - 10:58, uppdaterad: fredag, 9 november, 2018 - 12:35

Restaurangbranschen efterlyser ny alkohollag

Den åländska alkohollagstiftningen gällande serveringstillstånd för restauranger behöver uppdateras. Det anser Ålands näringslivs turism- och restaurangutskott. I riket uppdaterades lagstiftningen redan i våras.

 Utskottet skriver till landskapsregeringen att det innebar en kraftig förenkling samtidigt som beskattningen och även grundlönerna för restaurangpersonal höjdes eftersom de fick ett ökat ansvar.

Ålands näringsliv skriver att de åländska restaurangerna också fick högre kostnader trots att enklare lagstiftning inte införts här. Man önskar därför att landskapets lagberedning redan i januari presenterar ett förslag som kunde antas under våren, ett förslag som är så likt rikslagstiftningen som möjligt.

Social- och hälsovårdsminister Wille Valve, moderat, säger att han ska presentera ett förslag till politisk linje för resten av landskapsregeringen senast i december. Målet är att anta en uppdaterad lag inom 2019.
- Det mesta talar för att Åland kan följa rikslagstiftningen. Effekten av ändringen i riket har varit en avbyråkratisering och folkhälsoeffekterna har varit ganska små, säger Valve.

Fler Nyheter

Schütten ny ordförande i Sund

Kommunfullmäktige i Sund har valt Erik Schütten till ny ordförande för kommunstyrelsen efter att Bengt Hagström begärt att bli entledigad från uppdraget.

Åland genomfart för narkotika

Rasmus Friman på sjöbevakningen:
Åland fungerar som en transitpunkt i trafiken av narkotika mellan Sverige, Finland och Baltikum. Det säger Rasmus Friman på sjöbevakningen, stationerad i Nagu, som tidigare jobbat som kommissarie hos polisen på Åland.

ÅM i beachvolley spelades i helgen

Idag söndag spelades åländska mästerskapen i beachvolley och totalt var det sju lag med, tre damlag och fyra herrlag.

ÅM i lättbåtar hölls i helgen

I helgen seglades åländska mästerskapen i lättbåtar på Slemmern och det var fyra klasser som det tävlades i och totalt var 24 seglare med.

Zetterström är nordisk mästare

Nordiska mästaren Ida Zetterström
Ida Zetterström är nordisk mästare i Super Street Bike, det stod klart efter att hon slutade tvåa i den sista deltävlingen som körde i Tierp i helgen.

IFK upp på sjätte plats

Tränaren Peter Lundberg ger sina tankar efter matchen och berättar om manfallet inför sista omgången
Efter den nästsista matchen i grundserien tog IFK Mariehamn klivet upp på den övre halvan av tabellen. Det efter att dom besegrade SJK med 1-0 inför 1.208 personer i hemmapubliken.

Motstånd mot polis och ordningsvakter

När en person skulle avvisas från en nattklubb i Mariehamn den senaste natten så gjorde han så kraftigt motstånd så att han nu är misstänkt våldsamt motstånd mot tjänsteman och motstånd mot polisen.

Andra deltävlingen i ÅM i folkrace avgjord

I lördags avgjordes den andra deltvälingen i ÅM i folkrace.

Unikt kartfynd över Lövö

Antikvarie Pia Sjöberg och landskapsarkivarie Åke Söderlund;
Ett unikt fynd i form av en samtida karta över området på Vårdö där Lövökongressen ägde rum under åren 1718 och 1719 har upptäckts i Ryska statens...