• Minister Wille Valve räknar med att Åland kan följa riket när det gäller alkohollagstiftningen. Arkivfoto: Nina Smeds
Publicerad: fredag, 9 november, 2018 - 10:58, uppdaterad: fredag, 9 november, 2018 - 12:35

Restaurangbranschen efterlyser ny alkohollag

Den åländska alkohollagstiftningen gällande serveringstillstånd för restauranger behöver uppdateras. Det anser Ålands näringslivs turism- och restaurangutskott. I riket uppdaterades lagstiftningen redan i våras.

 Utskottet skriver till landskapsregeringen att det innebar en kraftig förenkling samtidigt som beskattningen och även grundlönerna för restaurangpersonal höjdes eftersom de fick ett ökat ansvar.

Ålands näringsliv skriver att de åländska restaurangerna också fick högre kostnader trots att enklare lagstiftning inte införts här. Man önskar därför att landskapets lagberedning redan i januari presenterar ett förslag som kunde antas under våren, ett förslag som är så likt rikslagstiftningen som möjligt.

Social- och hälsovårdsminister Wille Valve, moderat, säger att han ska presentera ett förslag till politisk linje för resten av landskapsregeringen senast i december. Målet är att anta en uppdaterad lag inom 2019.
- Det mesta talar för att Åland kan följa rikslagstiftningen. Effekten av ändringen i riket har varit en avbyråkratisering och folkhälsoeffekterna har varit ganska små, säger Valve.

Fler Nyheter

Rumander om Snellmans avgång

Stefan Rumander intervjuas av Felix Quarnström:
ÅCA:s ordförande, Stefan Rumander, ville inte kommentera närmare vilka sakfrågor som Johannes Snellman och styrelsen tyckt olika om, eller vad som ligger bakom Snellmans beslut att avgå från vd-posten.

Odin kör extra med elmontörer

Extra turer med m/s Odin på tvärgående linjen sätts in i dag och på fredag.

Skördeskadekommissionen håller med Petri Carlsson

Annika Hollsten intervjuas av Felix Quarnström:
Skördeskadekommissionen har färdigställt det ersättningsförslag som, om det antas, avgör hur stöden till lantbruket efter sommarens torka kommer att se ut och fördelas.

Folder ska förtydliga för föräldrar med barn med särskilda behov

Katarina Halme-Wiklund intervjuas av Axel Eriksson:
En ny folder ska ge föräldrar tydligare information och resultera i mindre begreppsförvirring vad gäller skolans stöd för barn med särskilda behov.

Snellman lämnar ÅCA

Johannes Snellman om avgången
Ålandsmejeriet ÅCA:s vd Johannes Snellman har sagt upp sig. - Jag och styrelsen tycker olika i ett antal frågor, det är lite som ett parförhållande, man måste vara lyckliga tillsammans om det ska funka, säger Johannes Snellman.

Fler reste med m/s Eckerö

Antalet gäster som reste med Eckerö Linjen under 2018 var nästan 970.000, vilket är en ökning på 3,3 procent från året före. Det skriver rederiet i ett pressmeddelande.

Dagsböter för att ha ljugit för polisen

En åländsk 23-årig man har dömts till 45 dagsböter om vardera sex euro för att ha ljugit för polisen under ett förhör.

Högskolans rektor slutar

Utbildningsminister Tony Asumaa (Lib) intervjuas av Fredrik Granlund:
Högskolan på Ålands rektor Jonas Waller har sagt upp sig, det bekräftar skolans kommunikationsavdelning.

Man åtalades för sexuellt antastande

En man åtalades i dag i tingsrätten för två fall av sexuellt antastande som ska ha ägt rum i Mariehamn under samma helg i februari 2017.