Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 februari, 2018 - 10:51Uppdaterad: onsdag, 7 februari, 2018 - 17:19
  • För första gången i Ålands tingsrätts historia hölls en erkännanderättegång i dag. Arkivfoto: Malin Lundberg.

Restaurangägare erkänner grovt bokföringsbrott

En erkännanderättegång genomfördes för första gången i Ålands tingsrätt i dag onsdag.

Åklagaren Ina Johansson, de misstänkta och deras biträde Marcus Måtar hade innan haft en åtalsuppgörelse. Paret, en man och en kvinna, är åtalade för grovt bokföringsbrott och grovt skattebedrägeri.

De bedriver restaurangverksamhet i Mariehamn och har mellan åren 2010 och 2013 inte redovisat alla försäljningar i kassasystemet. Paret ska ha uppgett oriktiga eller vilseledande uppgifter i bokföringen. Bland annat ska 5000 euro i moms inte ha betalats. Under en sommarmånad i juli år 2012 ska paret fått in drygt 80.000 euro från verksamheten. Men de har bara redovisat för 46.000 euro i bokföringen

Mellan åren 2010 och 2012 ska paret ha undanhållt drygt 174.000 euro för skatteförvaltningen och inte betalt skatt för den summan. Paret erkänner brotten som begåtts. Det tar åklagaren Ina Johansson i beaktande och yrkar på åtta månaders villkorligt fängelse istället för ett år.

- Alla skatter är nu betalda och det här kommer inte att hända igen. Vi har valt att inte driva någon process även om det finns ursäktande grunder. Men det skulle inte frita dem från straff, sade biträdet Marcus Måtar i rätten.

Dom väntas om två veckor.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »