Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 14 januari, 2022 - 16:04Uppdaterad: måndag, 17 januari, 2022 - 09:36

Restaurang-lockdown diskuteras i riksregeringen

En lockdown för restauranger som serverar alkohol och ett återinförande av undantagsförhållanden är två åtgärder som riksregeringens coronaarbetsgrupp fortsätter att diskutera i dag.

Det är Institutet för hälsa och välfärd (THL) som uppgett att de överväger att föreslå en tre veckor lång restaurangstängning.

- Det är ingenting man kan göra utan en lagändring och därför är det ingen snabb åtgärd, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

Gällande ett återinförande av undantagsförhållande och användande av beredskapslagen säger Mats Löfström att det som främst verkar vara aktuellt är att tillämpa två av beredskapslagens paragrafer.
Det skulle innebära att kommuner ges möjlighet att omplacera vårdpersonal och frångå vårdgarantin vid icke-brådskande fall för att på så sätt kunna fokusera på covidvården, förklarar han.

- Från ett åländskt perspektiv så har det liten betydelse eftersom det är något som landskapsregeringen själva kan fatta beslut om, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »