Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 26 augusti, 2024 - 17:00

Reservistföreningens ordförande: “Utländska medier tror att vi är någon slags beväpnad milis” 

Jonas Back, ordförande för Ålands reservister, gläds åt att allt fler ålänningar söker sig till frivillig militärtjänst.  

Även om ingen av de tio frivilliga som deltog i uppbådet i Mariehamn i fredags varit i kontakt med honom, konstaterar Jonas Back att typiska nya medlemmar i föreningen är personer som hemförlovats från sin militärtjänst. Föreningen växer sakta med säkert och har nu strax under 100 medlemmar.  

Själv har Jonas Back under sommaren intervjuats av både finska och internationella medier om arbete med Ålands reservistförening – och varit tvungen att reda ut en del missförstånd 

– I synnerhet utländska medier tror att vi är någon slags beväpnad milis. Det är nästan så att de blir lite besvikna då de får höra att vi inte är det. 

Vad gäller diskussionen om demilitariseringen – som fördes ganska intensivt inför riksdagsvalet 2023 och presidentvalet 2024 – säger Back att han börjar bli lite led på den. Enligt honom hamnar fokus ofta på vad man inte får göra för att förbättra möjligheterna för frivilligt försvarsarbete  

– Det finns vissa tydliga juridiska problem, men jag är helt övertygad om att det finns massor man kan göra med små ändringar i lagstiftningen, säger Back. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »