Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 27 oktober, 2023 - 11:34Uppdaterad: måndag, 30 oktober, 2023 - 13:26

Rekordstort underskott i Mariehamns budgetförslag för 2024

Mariehamns stad räknar med nära 10 miljoner euro i underskott i nästa års budget, det framkom i budgetförslaget som behandlades på stadsstyrelsens möte igår, torsdag. 

Hälften av underskottet härrör sig från förändrade skatterörelser som en följd av reformen av välfärdsdistrikten i riket. De övriga 5 miljonerna kommer bland annat från minskade skatteinkomster och ökade lönekostnader till följd av inflationen. 
– Mariehamn har en stor soliditet och vi för en löpande dialog med revisorerna som säger att ett enstaka år med så här stora underskott inte är ett problem för staden. Men vi måste bryta trenden, det kan inte fortsätta så här över tid, säger stadsdirektör Arne Selander till Ålands Radio. 
 
Stadsstyrelsens ordförande Ingrid Zetterman (Lib) säger att kommande stadsfullmäktige får ta beslut ifall höjda skatter eller sparåtgärder ska balansera kommande års underskott. 

 

Rättelse 30/10 2023: I den långa intervjun med Arne Selander och Ingrid Zetterman nämner reportern fel belopp gällande plusresultatet för bokslutet 2022. Rätt belopp ska vara drygt 560 000 euro.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »