Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 23 februari, 2024 - 06:02
  • Priserna för energi- och massaved har stigit. Arkivbild.

Rekordhöga priser på massaved och energived under 2023

Priserna på massaved och energived var rekordhöga i riket under första halvan av 2023. Det framgår av statistik från Luke, Naturresursinstitutet.  

Priserna på energived nästan tredubblades. De reala snittpriserna på massaved stannade på omkring 20 procent över föregående års nivå. Kennet Berndtsson som är vd för Skogax säger att priset på energived har stigit med 50 procent på en ganska kort tid.  
– För fem år sedan var det svårt att bli av med energived, men nu är efterfrågan en helt annan på grund av de höga priserna på olja och el, säger Kennet Berndtsson.
 
Anders Mattsson som är vd för Ålands skogsindustrier säger att det finns en väldigt stor efterfrågan på bioenergi.
– Vi köper bland annat in hyggesrester som används i fjärrvärmepannor och där har vi höjt priserna ganska mycket under de senaste åren, säger Anders Mattsson. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »