Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 14 januari, 2022 - 10:36Uppdaterad: fredag, 14 januari, 2022 - 12:13
  • Självtester kan behöva fastställas inom hälso- och sjukvården. Foto: Pixabay.

Rekommendationer om självtest klara i riket

Nu finns rekommendationer i riket för när man kan ta ett självtest för att se om man smittats av coronaviruset.

Rekommendationerna har tagits fram av en expertgrupp tillsatt av Social- och hälsovårdsministeriet. I ett pressmeddelande framgår att självtesterna är relativt tillförlitliga för att fastställa sjukdomen när man har symptom, och man menar att personer som exponerats för viruset och har lindriga symptom gärna kan ta dem. Det är dock möjligt att få ett negativt testresultat trots att man är smittad, så en person med symptom bör undvika kontakter oberoende av sjukdom.

I pressmeddelandet påpekas också att ett positivt resultat av ett självtest kan behöva fastställas inom hälso- och sjukvården, till exempel om det behövs ett beslut om isolering eller karantän och dagpenning. Ett officiellt resultat behövs också för covidintyget.

På Åland har inget beslut fattats om rekommendationer gällande självtester ännu.

Social- och hälsovårdsministeriets hemsida kan du läsa mer om expertgruppens rekommendationer gällande sjävtesterna.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »