• Löfström kallar situationen i Helsingfors en regeringskris. Foto: ÅRTV
Riksdagsledamot Mats Löfström intervjuas av Felix Quarnström
Publicerad: måndag, 2 december, 2019 - 21:15, uppdaterad: tisdag, 3 december, 2019 - 06:31

"Regeringskris": Löfström om läget i Helsingfors

- Vi i riksdagsgruppen vill fortsätta med den regering och det regeringsprogram som vi har nu, både för Ålands skull, för det svenska språkets ställning och för Finlands stabilitet. Vi ger statsminister Rinne vårt fortsatta förtroende, säger Mats Löfström, riksdagsledamot på plats i Helsingfors.

Att Centern under dagen krävt att statsminister Antti Rinne ska avgå efter poststrejken har lett till ett spänt läge mellan dem och SDP.
- Det följer att om statsministern avgår så avgår hela regeringen. Det är en kris vi ser, och det är omöjligt att säga just nu hur det kan falla ut, säger Löfström.
Skulle regeringen falla kan regeringspartierna antingen besluta sig för att fortsätta med samma bas och utse nya ministrar, eller att inte fortsätta.
- Vår riksdagsgrupp är eniga om att vi vill fortsätta med den här regeringen. Vi vill inte äventyra ett regeringsprogram med goda skrivningar för Ålands och det svenska språkets skull, och Rinne har vårt fortsatta förtroende som statsminister, säger Löfström.

Sent i går kväll avslutade SDP ett partimöte och där framfördes att partiet har fullt förtroende för statsministern och partiledaren Annti Rinne. Interpellationsdebatten inleds i riksdagen klockan 14.00 idag och då ska oppositionens misstroende debatteras. Omröstning om riksdagen har förtroende för regeringen sker på onsdag.
 

 

Fler Nyheter

Lantrådet kritiseras för öppningsanförande

Veronica Thörnroos (C) höll i går sitt första anförande i lagtinget som lantråd. Hon svarade på den kritik som framfördes av oppositionens Camilla Gunell (S) om att relationen mellan Centern och FS-links inte förefaller vara objektiv.

Tuffare hållbarhetskrav på bankerna

Tillsammans med cirka 200 andra banker, bland annat OP-Gruppen och Nordea, har Ålandsbanken undertecknat FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet. Principerna ställer bland annat krav på att bankerna öppet måste redovisa sin negativa klimatpåverkan samt sätta tydliga och mätbara hållbarhetsmål.

Svårt att föra in växter och frukt

Om du reser till eller från ett land utanför EU får du inte ta med dig några växter, varken ätbara eller andra, utan ett sundhetscertifikat. Det här enligt ny växtskyddslagstiftning som träder i kraft på lördag.

Man dömd för misshandel

Nyhetsnotisen i ljudform:
Tingsrätten har dömt en man till 20 dagar fängelse för att ha misshandlat en annan man i juli under Rockoff-veckan 2018.

Gunell ifrågasatte Centerns objektivitet i tunnelprojekt

Jörgen Pettersson (C) och Camilla Gunell (S):
Hurdan relation har Centern och regeringsblocket till tunnelprojektören FS-links eftersom FS-links är de enda som hörts i finans- och näringsutskottet angående kortrutten undrade Camilla Gunell (S) i dag när lagtinget diskuterade utskottets utlåtande över budgetförslaget för 2020.

20.000 till Kastelholmssamtalen

Nyhetsnotisen i ljudform:
Kastelholmssamtalen som hålls i mars har fått 20.000 euro. Pengarna går till Ålands fredsinstitut som står bakom arrangemanget.

Villkorligt fängelse för bedrägeri

Nyhetsnotisen i ljudform:
Villkorligt fängelse i 3 månader för bedrägeri. Det blev domen under dagens rättegång där en man stod åtalad för grovt bedrägeri under 2014.

Avtal gällande räddningsväsendet sägs upp av staden

Jessy Eckerman, infrastrukturnämndens ordförande
Avtalen mellan Mariehamns stad och Jomala kommun sägs upp gällande brand- och räddningsväsendet. Det beslutades efter infrastrukturnämndens möte igår kväll.

Marknadsdomstolen ger fastighetsverket rätt om geriatriska

Stefan Rumander:
Marknadsdomstolen ger Landskapets fastighetsverk rätt i tvisten med Donalds Arkitekter Ab om geriatriska klinikens utbyggnad.