Publicerad: måndag, 2 december, 2019 - 21:15Uppdaterad: tisdag, 3 december, 2019 - 06:31
  • Löfström kallar situationen i Helsingfors en regeringskris. Foto: ÅRTV

"Regeringskris": Löfström om läget i Helsingfors

- Vi i riksdagsgruppen vill fortsätta med den regering och det regeringsprogram som vi har nu, både för Ålands skull, för det svenska språkets ställning och för Finlands stabilitet. Vi ger statsminister Rinne vårt fortsatta förtroende, säger Mats Löfström, riksdagsledamot på plats i Helsingfors.

Att Centern under dagen krävt att statsminister Antti Rinne ska avgå efter poststrejken har lett till ett spänt läge mellan dem och SDP.
- Det följer att om statsministern avgår så avgår hela regeringen. Det är en kris vi ser, och det är omöjligt att säga just nu hur det kan falla ut, säger Löfström.
Skulle regeringen falla kan regeringspartierna antingen besluta sig för att fortsätta med samma bas och utse nya ministrar, eller att inte fortsätta.
- Vår riksdagsgrupp är eniga om att vi vill fortsätta med den här regeringen. Vi vill inte äventyra ett regeringsprogram med goda skrivningar för Ålands och det svenska språkets skull, och Rinne har vårt fortsatta förtroende som statsminister, säger Löfström.

Sent i går kväll avslutade SDP ett partimöte och där framfördes att partiet har fullt förtroende för statsministern och partiledaren Annti Rinne. Interpellationsdebatten inleds i riksdagen klockan 14.00 idag och då ska oppositionens misstroende debatteras. Omröstning om riksdagen har förtroende för regeringen sker på onsdag.