• Löfström kallar situationen i Helsingfors en regeringskris. Foto: ÅRTV
Riksdagsledamot Mats Löfström intervjuas av Felix Quarnström
Publicerad: måndag, 2 december, 2019 - 21:15, uppdaterad: tisdag, 3 december, 2019 - 06:31

"Regeringskris": Löfström om läget i Helsingfors

- Vi i riksdagsgruppen vill fortsätta med den regering och det regeringsprogram som vi har nu, både för Ålands skull, för det svenska språkets ställning och för Finlands stabilitet. Vi ger statsminister Rinne vårt fortsatta förtroende, säger Mats Löfström, riksdagsledamot på plats i Helsingfors.

Att Centern under dagen krävt att statsminister Antti Rinne ska avgå efter poststrejken har lett till ett spänt läge mellan dem och SDP.
- Det följer att om statsministern avgår så avgår hela regeringen. Det är en kris vi ser, och det är omöjligt att säga just nu hur det kan falla ut, säger Löfström.
Skulle regeringen falla kan regeringspartierna antingen besluta sig för att fortsätta med samma bas och utse nya ministrar, eller att inte fortsätta.
- Vår riksdagsgrupp är eniga om att vi vill fortsätta med den här regeringen. Vi vill inte äventyra ett regeringsprogram med goda skrivningar för Ålands och det svenska språkets skull, och Rinne har vårt fortsatta förtroende som statsminister, säger Löfström.

Sent i går kväll avslutade SDP ett partimöte och där framfördes att partiet har fullt förtroende för statsministern och partiledaren Annti Rinne. Interpellationsdebatten inleds i riksdagen klockan 14.00 idag och då ska oppositionens misstroende debatteras. Omröstning om riksdagen har förtroende för regeringen sker på onsdag.
 

 

Fler Nyheter

Åland fortfarande coronafritt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Provresultatet från patienten som testades för coronaviruset var negativt, skriver ÅHS i ett pressmeddelande.

Presidenten har godkänt det nya ekonomiska systemet

Nyhetsnotisen i ljudformat
Nu har president Sauli Niinistö godkänt det nya ekonomiska systemet för Åland. Det skriver Ålands riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelande.

Fiskodlingar ska kunna utvecklas menar hållbarhetsministern

Nyhetsnotisen i ljudformat
- Landsskapsregeringens inställning är att fiskodlingar ska kunna utvecklas. Att fiskodlingsindustrin ska ta sitt ansvar mer och delta mer aktivt i arbetet för att Östersjön ska må bättre. Detta säger hållbarhetsminister Alfons Röblom.

Samlingshuset i Jomala försenas ännu mer

Dennis Jansson, ordförande för byggnadskommittén
Det senaste beskedet från Byggnadsfirma Hans Mattsson Ab är att husets färdigställandetid har ändrats från vecka 9 till den 30 mars i år. Det framgår av protokollet från dagens möte med byggnadskommittén.

Landskapsläkaren: ”Risken för smittspridning på Åland är fortsatt låg”

Här kan du lyssna på hela presskonferensen:
Den allmänna risken för en smittspridning är låg på Åland i nuläget och gemene man behöver inte vara orolig, enligt Knut Lönnroth, landskapsläkare.

Direktsändning: Ålands beredskap för coronavirus

Direktsändningen är avslutad.

Oasen vill satsa mer på kvalité och utveckling

Oasen boende och vårdcenter, tidigare De gamlas hem, vill rekrytera en vårdkoordinator till slutet av mars.

Åtalas för att ha hotat flickvän med gevär

Mannen ska ha misshandlat och hotat sin flickvän med ett hagelgevär. Rättegången ägde rum på torsdagen i Ålands tingsrätt.

Sottunga utreder ny butik

Ett invånarinitiativ har inkommit till Sottungas kommunstyrelse med avsikten att bilda ett bolag för att driva butiksverksamhet i hamnen. Bakom initiativet står Tom Spennert.