• Löfström kallar situationen i Helsingfors en regeringskris. Foto: ÅRTV
Riksdagsledamot Mats Löfström intervjuas av Felix Quarnström
Publicerad: måndag, 2 december, 2019 - 21:15, uppdaterad: tisdag, 3 december, 2019 - 06:31

"Regeringskris": Löfström om läget i Helsingfors

- Vi i riksdagsgruppen vill fortsätta med den regering och det regeringsprogram som vi har nu, både för Ålands skull, för det svenska språkets ställning och för Finlands stabilitet. Vi ger statsminister Rinne vårt fortsatta förtroende, säger Mats Löfström, riksdagsledamot på plats i Helsingfors.

Att Centern under dagen krävt att statsminister Antti Rinne ska avgå efter poststrejken har lett till ett spänt läge mellan dem och SDP.
- Det följer att om statsministern avgår så avgår hela regeringen. Det är en kris vi ser, och det är omöjligt att säga just nu hur det kan falla ut, säger Löfström.
Skulle regeringen falla kan regeringspartierna antingen besluta sig för att fortsätta med samma bas och utse nya ministrar, eller att inte fortsätta.
- Vår riksdagsgrupp är eniga om att vi vill fortsätta med den här regeringen. Vi vill inte äventyra ett regeringsprogram med goda skrivningar för Ålands och det svenska språkets skull, och Rinne har vårt fortsatta förtroende som statsminister, säger Löfström.

Sent i går kväll avslutade SDP ett partimöte och där framfördes att partiet har fullt förtroende för statsministern och partiledaren Annti Rinne. Interpellationsdebatten inleds i riksdagen klockan 14.00 idag och då ska oppositionens misstroende debatteras. Omröstning om riksdagen har förtroende för regeringen sker på onsdag.
 

 

Fler Nyheter

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Snöbristen sparar pengar för kommunerna

Dan Vik och Stefan Nordas:
Den snöfattiga vintern sparar pengar för kommunerna.

Många vill bli klubbdirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Hittills har 13 personer sökt tjänsten som ny klubbdirektör för Ålands golfklubb efter Åsa Nordström. Ansökningstiden går ut vid midnatt i dag.

Barnet oskadat efter olycka

Barnet som satt i barnvagn i går då en bil körde på den i centrum av Mariehamn är oskadat, det uppger man från ÅHS akuten.

Färre tog flyget förra året

Flygplatschef Tanja Sabel
Antalet passagerare som åkte till och från Mariehamns flygplats minskade med 5,6 procent under förra året jämfört med 2018.