Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 27 april, 2020 - 10:59Uppdaterad: måndag, 27 april, 2020 - 14:34
  • Bland annat Rederi Ab Eckerö kan slippa farledsavgifter. Pressbild.

Regeringen vill slopa farledsavgifterna

Riksregeringen skickade i fredags ut ett förslag om att slopa farledsavgifterna.

- Förslaget är viktigt för att stöda finländsk sjöfart och exportindustrin under coronakrisen. Vi har jobbat hårt för att få det här förslaget vidare eftersom det på ett konkret sätt stöder sjöfarten ekonomiskt under denna svåra tid. Det har således också stor indirekt positiv betydelse för Åland då vi är beroende av våra rederier, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.
Farledsavgifterna finansierar skötseln av farlederna och isbrytningen. Sedan år 2015 halverades farledsavgifterna för att kompensera för de ökade kostnader som svaveldirektivet förde med sig. Farledsavgifterna ligger totalt i Finland på cirka 90 miljoner euro per år. Då de nu varit halverade har cirka 45 miljoner euro influtit. Denna summa föreslås nu alltså helt att tas bort, samt att man återbetalar avgifterna från årets början till rederierna.
- Slopande av farledsavgifterna är ett effektivt sätt att ekonomiskt stöda rederierna som trafikerar på Finland. Bland annat Rederi AB Eckerö och Viking Line kommer ha nytta av det, men så klart också TallinkSilja, Finnlines och övriga rederier som trafikerar på finländska hamnar. Tillsammans med riksdagens beslut i fredags om 600 miljoner euro i lånegarantier till sjöfarten har vi nu vidtagit betydande åtgärder för att hjälpa rederierna igenom denna kris, säger Löfström.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »