Publicerad: torsdag, 13 augusti, 2020 - 14:47Uppdaterad: torsdag, 13 augusti, 2020 - 15:50
  • Foto: Victor Enberg, ÅRTV

Regeringen rekommenderar ansiktsskydd

Alla över 15 år rekommenderas att bära munskydd i situationer där social distans under en längre period inte kan upprätthållas.

Det framkom på riksregeringens och Institutet för hälsa och välfärd, THLs, presskonferens idag eftermiddag.
Samtidigt ska man på regional nivå kunna göra sina egna riskbedömningar, och utfärda rekommendationer baserat på hur det verkliga läget ser ut.

Hälsosäkerhetschef Mika Salminen vid THL säger att det fortfarande saknas tydliga bevis för ansiktsskyddens effektivitet, men att skydden är ännu ett verktyg i att bromsa den epidemiologiska utvecklingen, som åter är på uppgång i delar av landet.
- Man måste fortfarande upprätthålla god handhygien och nysa i armvecket. Anledningen till att vi satt åldersgränsen vid 15 år är att vi bedömer att man i den åldern kan förstå och ta ansvar för hur man på korrekt sätt använder en mask, säger Mika Salminen.

Statsminister Sanna Marin (SDP) sade under presskonferensen att man själv förväntas bekosta och köpa sina ansiktsskydd, men att de som anser sig själv ekonomiskt mindre bemedlade ska ha möjlighet att gratis få dem från sin hemkommun.
Situationer där man som privatperson rekommenderas använda ansiktsskydd är till exempel i kollektivtrafiken eller trånga butiker, om man nyss kommit hem från ett riskområde men är tvungen att röra sig utanför hemmet, eller på väg till och från provtagningar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »