Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 16 november, 2017 - 17:32
  • Olja läckte ut från m/s Fjärdvägen och nu har tre personer dömts för brott mot lagen om bekämpande av oljeskador. Arkivfoto: Malin Lundberg.

Rederirepresentanter döms efter oljeutsläpp

Vdn för Rederi Ab Lillgard samt två befälhavare på m/s Fjärdvägen har dömts till böter efter att fartyget läckt ut åtminstone 154 liter olja i havet under reguljärtrafik mellan Långnäs och Nådendal.

Oljan läckte ut via fartygets bogpropeller.

Alla tre döms för brott mot lagen om bekämpande av oljeskador och befälen döms också för miljöskyddsförseelse i sjöfart. Befälen får 35 dagsböter var och vdn 25 dagsböter.

Trion har avstått sin rätt till muntlig förhandling och erkänt att de av grov oaktsamhet inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra oljeläckaget. De har önskat att tingsrätten beaktar att de vidtagit åtgärder direkt när de upptäckt läckaget och att de varit behjälpliga i utredningen. Tingsrätten lindrar straffet med tanke på de vidtagna åtgärderma, men att de samarbetat under utredningen ses inte som någon förmildrande omständighet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »