Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 21 juni, 2023 - 17:23Uppdaterad: onsdag, 21 juni, 2023 - 18:30
  • Rederi Ab Eckerös VD Björn Blomqvist och näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ). Foto: Anton Jordås

Rederierna kan vara med och finansiera ett “tullhus”, säger Björn Blomqvist

I Ålands radios diskussion om skattegränsen, konstaterade Rederi ab Eckerös vd Björn Blomqvist att rederierna genom åren kunde ha varit mer proaktiva med att bära sitt ansvar för att hantera de problem med bland annat tulldeklarationer som det landbaserade näringslivet på Åland upplever. 

Diskussionen tog avstamp i en insändare av Gun-Mari Lindholm, där hon lyfte fram den olyckliga klyftan mellan landbaserat och havsbaserat näringsliv och föreslog att en del av rederiernas intäkter - beräknade utifrån antalet passagerare - skulle överföras till en institution som skulle minimera besvären skattegränsen medför det landbaserade näringslivet. 

Björn Blomqvist sade i debatten att han inte var helt förtjust i just den finansieringsmodellen, eftersom han tror att den kunde ge skatteundantagets motståndare i bland annat Bryssel "för mycket ammunition”. Däremot konstaterade han att han diskuterat Lindholms insändare både med “det andra stora rederiet” samt med Ålands näringsliv och landskapsregeringen. 

Enligt Blomqvist är rederierna nu beredda att bistå med både pengar och personella resurser för att upprätta ett “tullhus” eller en motsvarande institution. 

- Jag kan lova att åtminstone två rederier på Åland är väldigt intresserade av att vara med och hjälpa till och finansiera det, säger Blomqvist.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »