• Rättegången hålls i Egentliga Finlands tingsrätt. Arkivbild
Publicerad: måndag, 19 augusti, 2019 - 13:46, uppdaterad: måndag, 19 augusti, 2019 - 14:08

Rättegång om penningtvätt utan misstänkt

Huvudförhandlingarna mot den åländske man som står åtalad för grov penningtvätt i Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo inleds i brådskande ordning så fort mannen är gripen och förd till Åbo uppger man från tingsrätten.

Rättegången inleddes förra veckan där endast de två fastländska medåtalade infann sig. Förhandlingarna fortsätter imorgon. Huvudförhandlingen mot den åländske mannen är uppskjuten på obestämd tid, eftersom mannen befinner sig i utlandet, vilket Ålands radio rapporterat. Mannen är häktad i sin frånvaro. Enligt åtalet har de två andra personerna bland annat medverkat i affärer som lett till ekonomisk skada eller oklarhet i vad pengar använts till. Ålänningen står åtalad för grov penningtvätt för att genom sina bolag systematiskt ha fört över och tagit emot pengar trots att han varit medveten om att pengarna inte förvärvats på lagligt sätt. Mannens rättsliga biträde har meddelat tingsrätten att kallelsen till rättegången kom så sent att arbetsresan inte kunde ändras, men tingsrätten ansåg att mannen fått informationen i tillräckligt god tid. Rättegångsförhandlingarna mot de två misstänkta kompanjonerna pågår inledningsvis de tre kommande veckorna.

Fler Nyheter

Eriksson och Strand leder Jomala

Ålands Framtids Anders Eriksson valdes till ordförande i kommunfullmäktige i går kväll.

Timorol vann i Gävle

Ulf Erikssons nya stjärnhäst Timorol vann ett travlopp över 2.140 meter i Gävle i går.

"Oberoende så måste vi betala"

Lantrådet Veronica Thörnroos och infrastrukturminister Christian Wikström
- I det läge vi befinner oss nu måste vi betala något oavsett vilken lösning vi väljer, det sa lantrådet Veronica Thörnroos vid gårdagens presskonferens där dom berättade att regeringen säger upp avtalet om elhybridfärjan.

Ny lag krävs för e-journal

Chefläkare Olli-Pekka Lehtonen och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen
Landskapsregeringen har konstaterat att en ny lag måste stiftas om elektronisk hantering av patientuppgifter, innan ÅHS kan ansluta sig till Kanta.

20 kryssningsfartyg besöker Mariehamn 2020

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Nu är anlöpen av kryssningsfartyg som besöker Mariehamn i år fastställda.

Nya namn i hållbarhetsråd

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen har utsett medlemmar till det så kallade utveckling- och hållbarhetsråd som arbetar inom ramen för nätverket bärkraft.ax.

Cdon-rättegången: Vd och styrelseledamot vittnade

Peter Grönholm berättar om tisdagens rättegång
Rättegången i den så kallade Cdon-härvan fortsatte idag med vittnesförhör av Mikael Olander som var vd för Cdon fram till november 2011 och Daniel Eriksson vd för Pectus och styrelseledamot för Cdon Alandia.

Ålcoms vd varnar för våg av bluffsamtal

Tom Bengtsson, vd för Ålcom, intervjuas av Malin Henriksson
Flera ålänningar har på sistone drabbats av bluffsamtal, så kallade robotsamtal. De har blivit uppringda av ett utlandsnummer och uppmanats, via ett förinspelat meddelande, att göra ett knappval för att komma vidare.

Skärgårdsbutiker får investeringsstöd

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Sottunga Andelshandel och Vårdö Närbutik Ab beviljas stöd för investeringar i kylutrustning av Landskapsregeringen. Sottunga Andelshandel får 1.050 euro och Vårdö Närbutik 1.530 euro, motsvarande 30% av den kostnad butikerna beräknas ha.