Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 10 januari, 2018 - 13:02Uppdaterad: onsdag, 10 januari, 2018 - 15:17

Rättegång om "gayklubb" på rysk mark

I morgon startar rättegången mot hiphopduon Far & Son i tingsrätten. I september 2015 tog sig hiphopduon in på den ryska statens mark i Kvarnboviken, Saltvik och byggde utan lov upp vad de kallade ”en gaybar på Putins tomt”.

Åtalet lyder besittningsintrång och åklagare Henrik Lindeman yrkar på dagsböter för de två männen i duon, Simon Gärdenfors och Frej Larsson.

Spelade in musikvideo

Det var i samband med duons inspelning av programmet ”Samhällsjudo” som sändes i svenska TV4 Play, som duon under en helg byggde upp gaybaren The Blue Oyster för sin muskvideo. Låten heter ”Dom tar oss aldrig levande”. Som inspelningsplats valde de en tomt på Åland som varit i rysk ägo sedan år 1947. I ett pressmeddelande samma helg som gaybaren uppfördes skrev duon att de fick höra att Putin hade mark på Åland.

-Då är det ju rysk mark och då får man inte propagera för homosexualitet, skrev Simon Gärdenfors.

Far & Son nekar till brott. På Instagram har Frej Larsson skrivit att Putin är arg för att de byggde en bögbar och umgicks med homosexuella män på hans sommarstugetomt.

-Vi är kallade till rättegång. Jag känner lite så här, kommer inte Putin kommer inte jag.

Uppmärksammades stort

Tilltaget fick stor massmedial uppmärksamhet inte minst i Sverige och den ryske konsuln på Åland, Michail Zubov, var minst sagt upprörd.

-Det var ren huliganism och olagligt, sade Zubov till Ålands Radio.

Han menade också att hip hoparna enbart var ute efter publicitet. Seriösa musiker behöver inte göra sådant här, för dem räcker det med att spela och sjunga, menade han.

Rättegången startar på förmiddagen i morgon. På facebook har en grupp som kallas för Simon & Frej vs ryska staten aviserat att medlemmar i gruppen tänker komma och följa rättegången på plats i Mariehamn.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »