Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 21 januari, 2022 - 07:44Uppdaterad: fredag, 21 januari, 2022 - 09:02
  • Rådjuren blir allt fler. Arkivfoto: Hans Persson-Bru.

Rådjuren ökar i stan trots skyddsjakt

Antalet rådjur i Mariehamn ökar trots att skyddsjakt bedrivs sedan ett par år.

I stan finns två jaktlag, ett i den södra delen och det andra i den norra.

I södra Mariehamn är det Espholms jaktlag som sköter skyddsjakten på rådjur och jaktlaget har beviljats licens på 70 djur under tre år. Årets jakt är första året på licensperioden.

Jaktledaren Henrik Wester konstaterar att rådjuren ökat markant de senaste året på grund av de milda vintrarna som gjort att nästan alla killingar har överlevt.

- Vi har skjutit ungefär en tredjedel av den beviljade kvoten nu i höst, säger han och tillägger att det inte är omöjligt att jaktlaget kan komma att ansöka om tilläggskvot.

Att bedriva jakt i bebyggda trakter är en grannlaga uppgift och det gäller att noga markera var jakt bedrivs för att varna allmänheten och det måste var minst 150 meter till närmaste bostadshus. Samtidigt är det viktigt att även allmänheten respekterar varningsskyltarna säger Henrik Wester.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »