Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 24 september, 2023 - 21:30Uppdaterad: söndag, 24 september, 2023 - 21:30

Rädda barnen om ungas höga mobilanvändning: Problematiskt om telefonen blir ett sätt att fly verkligheten

Cirka 80 procent av de åländska högstadieungdomarna använder mobilen under mer är tre timmar varje dag, 35 procent mer än fem timmar. Det framgår av den senaste ungdomsundersökningen som gjorts av ÅSUB.  

Tanja Rönnberg som jobbar med projektet Barnens internet vid Rädda barnen på Åland konstaterar att siffrorna i sig inte är överraskande. Enligt henne uppger åländska barn och ungdomar att de främst använder mobilen för spel, sociala medier och att titta på videor. 

En del barn kan använda telefonen för att fly undan en besvärlig vardag eller problem i hemmet, men enligt Tanja Rönnberg behöver ungas mobilanvändningen inte nödvändigtvis beskrivas som problematisk.  

– Däremot behöver vuxenvärlden förstå vilken roll mobiltelefonen spelar i ungdomarnas liv. Ett begrepp som “nätmobbning” är kanske inte är meningsfullt eller ens begripligt är för en ung människa, som inte ser livet på sociala medier som något separat från det övriga livet. Men det är klart att många konflikter och sociala utmaningar aktualiseras i den digitala miljön, till exempel mer övergripande frågor om hur man är en bra kompis eller vad det innebär att visa respekt, säger Tanja Rönnberg.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »