Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 15 december, 2023 - 06:00Uppdaterad: fredag, 15 december, 2023 - 14:30

Psykologen om skärmtidsrekommendationer: Se dem som ett hjälpmedel

Den åländska psykologen Carl-Henrik Ehrenkrona tycker inte att föräldrar ska vara allt för oroliga över de senaste skärmtidsrekommendationerna. 
– När forskare och experter radar upp olika hälsokonsekvenser så ska man inte skapa en massa katastroftankar kring vad som kommer hända med ens barn, säger Ehrenkrona. 

Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderade i sina senaste riktlinjer att barn under två år inte bör ha någon skärmtid alls och barn mellan två och tre år bör ha max en timme skärmtid om dagen. 

Enligt en finländsk studie kan mycket skärmtid hos små barn ge koncentrationssvårigheter, svårt att hantera motgångar samt svårigheter med känsloreglering. Men Ehrenkrona anser ändå att rekommendationerna ska användas mer som ett hjälpmedel i familjelivet än som ett förbud. 
– Man måste se familjen som en helhet och fråga sig vad passar för vår familj och vad funkar för oss, säger Carl-Henrik Ehrenkrona.

Tanja Rönnberg arbetar för Rädda Barnen på Åland med Barnens internet och i hennes arbete så ingår bland annat skärmhälsa för barn. Hon anser att det är bra med liten eller ingen skärmtid med barnen när de är små.

– Vi brukar rekommendera för de små barnen att ha skärmtid tillsammans med en vuxen. Att man pratar och förklarar vad det är man ser ihop. Det är många barn som efterfrågar det, säger Tanja Rönnberg.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »