Psykisk ohälsa och allt högre krav stora orsaker bakom långtids- och ungdomsarbetslöshet
Siffror visar att långtids- och ungdomsarbetslösheten har nästintill fördubblats sedan 2019, fastän den generella arbetslösheten är på ungefär samma nivå som innan coronapandemin.
Ams definierar en långtidsarbetslös som en person som inte varit anställd på sex månader eller längre. En ungdomsarbetslös är i sin tur en person mellan 18-25 år som varit arbetslös i 3 månader eller längre. Enligt Jonas Sommarhed, vägledare på Ams, står flera orsaker till detta som grund för båda grupper, däribland omstrukturering av företag under pandemin och allt högre krav på utbildning. Den största orsaken till arbetslösheten på Åland är däremot psykisk ohälsa.
– Vi ser fler och fler som är utmattade och som är arbetslösa under en längre tid. Det tar lätt längre än sex månader att hämta sig från en utmattning, säger han.
För att hjälpa till med arbetslösheten, förklarar Ams vägledare Jamie Duncan att de bland annat kan erbjuda arbetsprövningsplats, anställning med sysselsättningsstöd och tre olika arbetsmarknadsprojekt för att få ut arbetssökande på marknaden igen. Sommarhed tycker också att ungas föräldrar ska engagera sig mer i sina barns arbetsliv.
– Någonstans tycker jag att föräldrarnas engagemang spelar en stor roll för ungdomarna. Det finns ju en del ungdomar som kommer till oss efter att de inte varit i skolan och inte arbetat på flera år. Det är mycket lättare om vi börjar med våra åtgärder så tidigt som möjligt.