• I dag inleddes provborrningar för den tilltänkta Föglötunnel. Foto Felix Quarnström
Otto Hojar och Per-Åke Pettersson:
Ett längre inslag med Otto Hojar och Per-Åke Pettersson:
Publicerad: torsdag, 7 november, 2019 - 15:06, uppdaterad: torsdag, 7 november, 2019 - 17:10

Provborrningar för Föglötunnel inleddes

Idag har företaget FS Links provborrat i området kring Degerby för att utvärdera berggrunden på tre av de platser där den tilltänkta Föglötunneln skulle kunna mynna ut.
- Det här är de platser där den tidigare utredningen har visat att det skulle vara enklast och effektivast att dra en direktlinje mellan Svinö och Degerby. Det känns som ett steg framåt att vi har kommit till den här punkten nu, säger Otto Hojar.
Nästa steg blir att teckna ett partneravtal med ett företag som har tidigare erfarenhet av tunnelprojekt för att vidare analysera resultaten. Men preliminärt ser dagens resultat bra ut.
- Vid det här hålet stötte vi på gråberg och hittade inget utöver det vanliga. Ser det ut så här hela vägen är förutsättningarna idealiska, säger borraren Per-Åke Pettersson vid Inpro brunnsborrning.

Fler Nyheter

Näringsministern vill bygga förtroende hos jordbrukare

Veronica Thörnroos:
Tre av ministrarna i den nya regeringen har inte tidigare suttit som ledamöter i lagtinget. - Det är inte en absolut förutsättning att ha suttit i Ålands lagting för att ingå i en regering. Vi har haft ett flertal ministrar tidigare som inte heller ingått i lagtinget tidigare, säger det tillträdande lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Thörnroos har presenterat sina ministrar

Veronica Thörnroos presenterar de nya ministrarna och deras ansvarsområden:
Veronica Thörnroos (C) har presenterat ministrarna i den kommande landskapsregeringen.

Skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter fastslagna

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapet fastslår nu allmänna skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter som ska användas vid fortsatt vattenskyddsarbete och när nya vattenskyddsområden upprättas eller befintliga uppdateras.

Ålands radio och Ålands judoklubb får Rädda barnen-pris

Pristagarna intervjuas av Owe Sjöblom
Ålands radio och Ålands judoklubb är årets pristagare av Rädda barnens pris som sedan tio år tillbaka delas ut på barnkonventionens dag den 20...

Ändrad projekteringsordning ska ge billigare broutbyte

Landskapsregeringen beviljar mer pengar för tilläggsarbete i projekteringen för flera broar i broutbytesprogrammet. I och med det ökar budgeten för Djurholmsbron, bron över Långholmsströmmen, Kastörsbron, Askörsbron och Dånösundsbron med ca 50 000 euro per bro.

Omsorgsförbundet minskar sin budget

Förbundsfullmäktiges ordförande Petter Johansson:
Omsorgsförbundets budgetförslag för 2020 bantas med 100.000 euro. Det beslöt förbundsfullmäktige under sitt senaste möte. Mariehamns stads önskemål var att kostnadsökningen jämfört med 2019 inte skulle överstiga 1,5 procent.

Stina Wollter kommer till litteraturdagarna

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Den svenska konstnären, författaren och radioprataren Stina Wollter kommer till Mariehamns litteraturdagar i mars, det skriver arrangörerna i ett...

Ministrarna presenteras 14:30

Regeringsbildare Veronica Thörnroos (C) presenterar ministrarna i den kommande landskapsregeringen i dag klockan 14:30.

Den genomsnittliga inkomstskattesatsen på Åland ökar

Den genomsnittliga åländska inkomstskattesatsen för 2020 blir 17,44 procent, en ökning från föregående år med 0,06 procentenheter.