Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 7 november, 2023 - 16:06Uppdaterad: tisdag, 7 november, 2023 - 17:53

Professor: Risk då näringslivet blandar sig i vindkraftsutbildningen

Det finns risker med ett för tätt samarbete mellan skola och näringsliv. Det säger Michael Uljens, professor i pedagogik vid Åbo Akademi om det nära samarbete som Ålands yrkesgymnasium har med branschen på sin nya vindkraftsutbildning. 

Michael Uljens lyfter bland annat att utbildningar som hålls med samhällets resurser ska hålla i längden. Det nära samarbetet kan innebära risker i utbildningens kvalité. 
– Går man in för ett väldigt starkt externt styrt intresse som kan vara tillfälligt så finns det risk att man äventyrar utbildningens möjlighet att leva upp till de långsiktiga behoven för utbildningen, säger Michael Uljens.  

På vindkraftsutbildningen kommer det enligt Ålands yrkesgymnasiums rektor Gitte Holmström att finnas föreläsare som samtidigt arbetar på vindkraftsbolagen. Gitte Holmström intygar att hon kommer att säkerställa att utbildningen inte kommer styras av externa intressen utan följa läroplanen.  
– Det är upp till mig att vi har en kvalitet som håller och inte ser genom fingrarna om vi har något bolag som jobbar för egen vinnings skull och det är också det de har förbundit sig till att göra, säger Gitte Holmström.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »