Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 5 juli, 2023 - 15:22Uppdaterad: onsdag, 5 juli, 2023 - 17:12
  • Henrik Ringbom är professor i havsjuridik vid Åbo Akademi. Foto: Tomas Tornefjell

Problematiskt med undantaget i utsläppshandeln menar Henrik Ringbom, professor i havsjuridik

Att tillämpa undantaget i utsläppshandeln i sjötrafiken mellan Finland och Åland är problematiskt, menar Henrik Ringbom, som är professor i havsjuridik vid Åbo Akademi.  

- Det går emot syftet med regleringen, det vill säga att skynda på övergången till gröna bränslen. Jag tycker inte att det finns bättre förutsättningar än här för att gå i bräschen för den gröna omställningen, säger han.  

Han säger också att det inte är konstigt att rederierna jobbar för detta, då de ser till sina ekonomiska förutsättningar, men att det är mer konstigt att politikerna arbetat för ett undantag. Detta då undantaget, enligt Ringbom, inte är i enlighet med Ålands klimatpolitik.  

Han är också kritisk till att man på riksnivå förhandlat fram stöd till vissa som inte har rätt till undantag, exempelvis kvarkentrafiken, som enligt Ringbom kan leda till rättviseproblem.  

- Varför inte då Tallinntrafiken och varför inte Eckerö? Frågar sig Henrik Ringbom.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »