Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 30 januari, 2018 - 06:27Uppdaterad: tisdag, 30 januari, 2018 - 06:33
  • Det finns ett glapp mellan elevvården och BUP som kunde fyllas av en primärvårdspsykolog, anser undertecknarna. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Primärvårdspsykolog för ungdomar behövs

Det behövs en psykologtjänst inom primärvården för barn och unga i åldrarna 7-17 år. Det anser nästan 80 personer som skrivit under en insändare i lokaltidningarna i dag.

De representerar bland annat ÅHS, skolor, fältarna och föreningar som jobbar med ungdomar.
I insändaren nämns att föräldrar till barn med med lindrig till måttlig psykisk ohälsa inte har en naturlig vårdgivare att vända sig till. Skolornas elevvård är en förebyggande verksamhet och barn- och ungdomspsykiatrin BUP fungerar som specialistsjukvård och har inte kapacitet att ta emot alla barn och ungdomar med lindrigare symtom. Mellan de här verksamheterna finns ett glapp som måste fyllas, anser undertecknarna. De menar att det finns erfarenheter som kunde ligga till grund för en utbyggnad av det man kallar första linjens psykiatri. Dels från Sverige men också från Åland där ett projekt med en barnrådgivningspsykolog för 0-6-åringar blivit permanent.
- Vad som ännu behöver komma till är den politiska viljan, skriver gruppen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »