Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 17 november, 2023 - 16:07
  • Presidentkandidaten Olli Rehn besökte Åland under fredagen. Foto: Felicia Bredenberg

Presidentkandidaten Olli Rehn: Ålands försvarsplaner borde uppdateras

Som president skulle Olli Rehn respektera Ålands demilitarisering – trots att han tidigare beskrivit den som både ett problem och en utmaning i försvaret av Finland. 

Olli Rehn är Centern i Finlands presidentkandidat och i dag besökte han Åland på inbjudan av det åländska systerpartiet.  

Till Ålands Radio säger han att Ålands särställning och demilitariserade status har en stark folkrättslig grund och att den därmed är en realitet.  
– På samma gång kan man ärligt säga att det är en utmaning där Ryssland agerar mycket aggressivt också i Östersjöområdet, säger han.   

När Sverige blir medlem av militäralliansen Nato borde Finland och Sverige tillsammans uppdatera försvaret av Åland, anser Olli Rehn. 
– Jag tror det är mycket viktigt både för Åland, hela Finland, Sverige och våra andra samarbetspartners att vi har uppdaterade och bra försvarsplaner samtidigt som vi respekterar demilitariseringen, säger han.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »