Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 28 februari, 2020 - 14:45Uppdaterad: fredag, 28 februari, 2020 - 17:14
  • Arkivbild: Mats Löfström. Foto: Fredrik Granlund

Presidenten har godkänt det nya ekonomiska systemet

Nu har president Sauli Niinistö godkänt det nya ekonomiska systemet för Åland. Det skriver Ålands riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelande.

- Det är en hörnsten i totalrevisionen av självstyrelsen och skapar ett långsiktigt mer dynamiskt ekonomiskt system för Åland som beaktar befolkningsrelationen samt möjliggör höjningen av avräkningen med 10 miljoner euro per år, skriver Mats Löfström.
Han skriver också att även om presidentens stadfästelse har en mer symbolisk betydelse är det samtidigt en slutpunkt för arbetet med det ekonomiska systemet. I och med godkännandet kan regeringen i Helsingfors nu formellt lämna in ett lagförslag som höjer avräkningsgrunden för den så kallade klumpsumman. Lagförslaget beräknas lämnas till riksdagen i mars och behandlas sedan av grundlagsutskottet.
-Dessutom fortsätter den övriga självstyrelsereformen med övriga kapitlen skriver Mats Löfström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »