Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 12 september, 2022 - 11:43Uppdaterad: måndag, 12 september, 2022 - 17:32
  • Sauli Niinistö. Foto, Rasmus Olin

Presidenten ger tumme ner för lag om näringsrätt

President Sauli Niinistö godkänner inte den åländska lagstiftningen om näringsrätt och näringstillstånd.

Han går enligt Högsta domstolens och Ålandsdelegationens linje att språkkraven är för hårda och att Åland inte har behörighet till stiftandet av vissa av dessa lagar.
Vicelantråd Harry Jansson (C ) kallar det en sorgens dag.
– Man kan säga att Sauli Niinistö i dag har beslutat att slopa en del av det åländska nationalitetsskyddet, säger han.

Harry Jansson menar att presidentens besked visar hur sårbart själsstyrelsesystemet är och brister i juridiken hos dem som berett ärendet. Det är de språkliga paragraferna man säger nej till, något som är grunden i beviljandet av näringsrätt på Åland.

– Det som återstår är en allmän skrivning att företagen ska försöka främja svenska språket i sin verksamhet, säger Harry Jansson.
Enligt Harry Jansson ska landskapsregeringen troligen föra ärendet upp på internationell nivå bland annat för att presidenten går utanför den rätt ämbetet har i självstyrelselagen.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »