• Frågan hur lagtinget hamterar fullmakter har aktualiserats i samband med att lagtinget drog tillbaka en fullmakt för kortruttsprojektet strax innan jul. Foto Nina Smeds
Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Susanne Eriksson (längre inslag från Åland idag)
Conny Nyholm (längre inslag från Åland idag)
Publicerad: fredag, 17 januari, 2020 - 13:43, uppdaterad: fredag, 17 januari, 2020 - 17:21

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Det säger lagtingsdirektör Susanne Eriksson. Den lagtingsbestämmelse som styr fullmakterna för regeringens utgifter är vag och tolkningen har utvecklats genom praxis. Det blev tydligt när lagtinget strax före jul drog tillbaka en fullmakt för kortruttsprojektet på västra och östra Föglö. Bestämmelsen gör ingen skillnad mellan investering eller totalentreprenad.

-Problemet med totalentreprenad är att man bara kan göra en uppskattning av utgifterna, samtidigt som man enligt EU-regler inte får testa marknaden för att se prisbilden. Man måste fullfölja även om det blir dyrare, säger Susanne Eriksson.

Det finns fullmaktsskrivningar i alla landskapets budgetar fast det inte står så uttryckligen enligt landskapets finanschef Conny Nyholm. Vanligast är begäran om fullmakt för investeringar och då finns det i princip alltid ett belopp angivet. Men för drifts- och totalentreprenader har inte praxis varit att man skrivit ut summan.

- Det har förekommit att slutsumman blivit dyrare, men då har man helt enkelt justerat fullmakten, säger Conny Nyholm.

Fler Nyheter

Vägbankar och makrofyter undersöks i Husösamarbete

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen har godkänt ett samarbetsprogram med Husö biologiska station för år 2020 enligt ett långsiktigt finansieringsavtal med Åbo akademi.

Knappt 6000 hotellövernattningar i januari

Nyhetsnotisen i ljudformat:
5972 övernattningar gjordes på de åländska hotellen i januari och det är en minskning om närmare sex procent jämfört med januari 2019.

Viking slår tillbaka mot LNG-studie

Viking Lines nya hållbarhetschef Dani Lindberg intervjuas av Fredrik Rosenqvist:
Nu slår Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg tillbaka mot den studie från ICCT som hävdar att fartyg som drivs med naturgas (LNG), till exempel Viking Grace, har ett större klimatavtryck än fartyg som kör på traditionell bunkerolja.

Motstånd och få barn drar ned vaccinationsskyddet

Mia Kontio och Olli-Pekka Lehtonen:
Åland och svenska Österbotten ligger i botten när Institutet för hälsa och välfärd mäter vaccinationsgraden i landet.

Stadsdirektör söker jobb på Justitieministeriet

Barbara Heinonen:
Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen har sökt en tjänst som riksfogde vid Justitieministeriet i Helsingfors. Hon är en av fem sökande till tjänsten. Tjänsten tillsätts i början av december för en tidsperiod på fem år.

Körkortsregistret ska förnyas

Nyhetsnotisen i ljudform:
Det åländska körkortsregistret är i behov av förnyelse, både vad gäller systemuppbyggnad och som teknisk plattform. Det konstaterar landskapsregeringen som nu tecknat avtal med Åda Ab gällande en förstudie för förnyelse av registret. Kostnaden blir enligt landskapsregeringens uppskattning 8550 euro.

Lägenhetshus planeras vid Havsvidden

Nyhetsnotisen i ljudform:
Nu har Bostads Ab Havsvidden i Geta fått jordförvärvstillstånd av landskapsregeringen. Tillståndet innebär att bostadsbolaget nu kan ingå ett legoavtal med Havsvidden Ab gällande ett markområde där man planerar att uppföra ett lägenhetshus i två våningar. Huset ska rymma åtta lägenheter.

Åländsk skogsindustri påverkas inte ännu av riksstrejk

Kenneth Berndtsson:
De åländska skogsbolagen påverkas inte nämnvärt av strejken inom skogsindustrin i riket. Pappersindustrin är igång igen, men sågverken och fanérfabrikerna har fortfarande strejk. Kennet Berndtsson på Skogax säger att det inte märkts mycket.

50 kommunanställda ska implementeras i KST

KST-ordföranden Runar Karlsson intervjuas av Owe Sjöblom:
När Ålands omsorgsförbund ombildas till Kommunernas socialtjänst (KST) blir personalstyrkan 50 personer större.