Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 4 september, 2023 - 21:21Uppdaterad: måndag, 4 september, 2023 - 21:26
  • Stolarna räckte nästan inte till när Centern samlades för en middag i Eckerö på måndagskvällen.

Prästösundsbro och Föglötunnel finns med i Centerns valprogram – men Thörnroos tror inte att båda förverkligas

I Centerns valprogram inför lagtingsvalet ges inga direkta vallöften – istället ges en rad målsättningar inom en mängd olika områden.  

Partiordförande och nuvarande lantrådet Veronica Thörnroos gav en kort presentation av valprogrammet inför ett trettiotal av partiets lagtingskandidater under en träff i Eckerö på måndagskvällen. Hon tangerade bland annat kommunfrågan genom att säga att Åland inte behöver ha 16 kommuner men att alla ska ha rätt till närservice.  

Några av partiets målsättningar rör skärgårdstrafiken och partiet vill både bygga en Prästösundsbro och en tunnel till Föglö. Men det sistnämnda tror Thörnroos att partiet kommer att ha svårt att förverkliga.  

– Jag är tveksam till om det projektet kommer att bli av eftersom det inte finns något som helst intresse från andra partier och vi kan inte driva det själv, säger hon.  

För norra skärgården, där Prästösundsbron kommer in i bilden, har partiet tankar om att göra Kumlinges norra färjefäste till ett nav. Ett fartyg skulle trafikera från Hummelvik via Enklinge till Kumlinge och ett annat fartyg från Kumlinge via Lappo till Torsholma.  

– Därigenom skulle vi kunna öka upp kapaciteten och ser en möjlighet till elektrifiering, säger Thörnroos. 

En annan fråga som Thönroos lyfte inför sina partikollegor var vikten av en god integration.  

– Om Åland ska kunna utvecklas vidare så måste vi vara ett öppet samhälle, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »